Má přednost žena, nebo muž? Záleží na situaci. Provedeme vás několika situacemi, kdy můžete tápat

Má přednost žena, nebo muž? Záleží na situaci. Provedeme vás několika situacemi, kdy můžete tápat
Věděli jste, že má žena přednost při odchodu z restaurace a že muž má chodit ze schodů před ženou, pro případ jejího pádu? Pojďme se společně podívat na pravidla přednosti v restauracích a budovách.

Restaurace

Jestliže se chystáme na formální schůzku do jedné z lepších restaurací, můžeme být nervózní z toho, kdo a v čem má přednost. Hlavou se nám honí různé situace a lámeme si hlavu nad tím, kdo má vejít jako první do dveří nebo kdo se má první posadit u stolu. Jak to tedy je?

  • Muž vstupuje do dveří restaurace jako první a to z prostého důvodu. Restaurace je totiž neznámé prostředí, takže muž na sebe přebírá veškerou zodpovědnost a potenciální nebezpečí. 
  • Při posazení ke stolu si sedá jako první žena a to z toho důvodu, že muž jí odsune židli a pomůže jí s posazením. Také by muž ženě měl pomoct s kabátem, avšak v lepších restauracích je tato starost spíše na personálu.
  • Při odchodu z restaurace naopak vychází ven jako první žena. Situace se mění v pouze v případě, že venku prší - ven vyjde jako první muž a otevře ženě deštník.
    Muž vždy otevírá ženě dveře
    Muž vždy otevírá ženě dveře, pokud se nejedná o neznámé místo | Zdroj: Olena Yakobchuk / Shutterstock

Pohyb v budově

Záleží vždy na tom, do jakého prostoru budete vstupovat. Jestliže se jedná o potencionálně nebezpečné a tudíž neznámé místo, zůstává pravidlo stejné jako v restauraci a to, že jako první vstoupí do dveří budovy muž. Jak je to v jiných situacích?

  • Žena vstupuje jako první do bezpečných a známých prostorů, což může být salón krásy nebo úřad. V takových případech má totiž vždy přednost žena a společensky váženější člověk.
  • Po schodech nahoru jde vždy první žena a to z praktického důvodu, kdyby padala dolů.
  • Po schodech dolů jde naopak jako první muž, kdyby žena opět padala dolů.
  • Muž vždy otevírá ženě dveře a to tak, že mu žena pomůže tím, že dá muži prostor, aby se k dveřím dostal. Tuto situaci můžeme znát z mnoha filmů, kde ladným pohybem žena poodstoupí od dveří a počká, než jí je muž pootevře, aby mohla vejít jako první. 

Ať už jste ženou nebo mužem, nezoufejte. Pravidla slušného chování jsou jednoduchá a intuitivní, proto se nebojte a jednejte podle instinktu, jestliže si nejste jisti. 

Zdroj článku:
  • Autorský text