Jak správně chodit ve dvojici. Hlavně pokud se jedná o muže a ženu, často děláme chyby

Jak správně chodit ve dvojici. Hlavně pokud se jedná o muže a ženu, často děláme chyby
Při běžné chůzi po chodníku pravděpodobně neřešíte, na jaké straně jdete. Pokud ale jdete s malým dítětem, obvykle se snažíte o to, abyste blíže k silnici šli vy a nikoliv dítě. Jdete-li se ženou, na které vám záleží, je třeba, abyste věděli, po jakém boku ji máte mít. Víte to?

Pravidlo pravé ruky

Pokud spolu jdou muž a žena, platí tzv. pravidlo pravé ruky. To znamená, že muž by měl vždy chodit vedle ženy nalevo a mít ji po své pravé ruce. Nezáleží na tom, zda se muž se ženou za ruce drží či nikoliv ani na tom, v jakém postavení nebo jakého stáří oba zmínění jsou.

Pokud je pro ženu levá strana z nějakého důvodu nevýhodná (nerovnosti terénu, mnoho štěkajících psů v zahradách domů), může se žena samozřejmě přesunout na druhou stranu. Muž by jí to měl sám nabídnout.

Pravidlo pravé ruky je třeba dodržovat i v restauraci, divadle či kině. Usedá-li muž vedle ženy, vždy sedí nalevo od ní. Výjimku tvoří pouze situace, kdy by žena měla sedět hned u uličky. V takovém případě může žena sedět napravo od muže. Místo si také muž se ženou mohou vyměnit tehdy, pokud o to žena požádá (táhne na ni, z jejího místa je špatně vidět).

Proč pravidlo pravé ruky? Pravá strana je čestná a důležitější. Významnější lidé (v tomto případě ženy) by tedy měli jít (a sedět) po pravé ruce svého doprovodu.

V případě dvou mužů a jedné ženy, jde žena uprostřed
V případě dvou mužů jde žena uprostřed | Zdroj: bbernard / Shutterstock

Žena či ženy v doprovodu mužů

Doprovází-li ženu dva muži, měla by jít žena mezi nimi. Je tak „chráněna" z obou stran.

Vyrazí-li spolu ven dva páry a je-li chodník dostatečně široký, pak je vhodné, aby šly ženy uprostřed a na každé straně pak šel jeden muž. Jelikož ale chodníky obvykle neumožňují, aby šli čtyři lidé vedle sebe, uplatní se toto pravidlo spíše v divadle či kině. Ženy si sednou vedle sebe, pánové je hlídají ze stran. Ženy jsou tak opět „chráněny" a muži se starají o jejich bezpečí.

Zdroj článku:
  • Autorský text