Dehydrataci pomůže určit barva moči. Přinášíme tipy, jak se naučit dodržovat pitný režim

Dehydrataci pomůže určit barva moči. Přinášíme tipy, jak se naučit dodržovat pitný režim
Bolí vás často hlava, cítíte se unaveni a máte kruhy pod očima? Pak si zkontrolujte, zda dodržujete pitný režim. Ale pozor, čaj, káva a alkoholické nápoje sem vůbec nepatří.

Zavodnění organismu úzce souvisí s metabolickými procesy v našem těle. Při dostatečném pití se tělo snadněji zbavuje škodlivých látek, naše pleť se projasňuje, mizí otoky a kruhy pod očima. 

Zda pijete dostatečně, zjistíte snadno podle barvy moči. Ta by měla být čirá. Pokud je žlutá či ještě tmavší, jasně ukazuje na nedostatek tekutin. Naučte se vnímat, kolik vody je tak akorát právě pro vás.

Vyhýbejte se většímu množství sladkých sycených limonád. Základem pitného režimu by měla být čistá voda, ovocné a bylinné čaje a v menším množství čaje zelené. Máte-li chuť na něco sladkého, připravte si pravou šťávu z odstředěného ovoce, taková kombinace jablka s řepou nebo jablka a celeru je výtečná.

Pijte ráno

Hned jakmile vstanete, vypijte sklenici vody. Vodu si můžete doplnit kapkou citronu nebo ji mírně ohřát, skvěle probudí vaše zažívání. Kromě toho sklenicí vlažné vody nastartujete metabolismus a spustíte samočistící procesy. 

Odměřujte

Každé ráno si nachystejte litr vody do džbánu nebo do lahve. Budete mít přehled, kolik jste za den vypili a bude vás to motivovat dodržovat svůj cíl.     

Řeďte vodou

Dopřejte si svůj oblíbený šálek kávy, čaje nebo sklenici vína, ale naučte se ředit. Ideálně ve stejném poměru. Jednoduše ke kávě vždy vypijte sklenici vody. Pro některé restaurace a kavárny je už tato maličkost samozřejmostí. Není na škodu mít s sebou vodu vždy po ruce v příručním zavazadle. 

Objevujte

Na trhu dnes najdete obrovskou škálu ovocných a bylinných čajů. Najděte si svůj oblíbený. Dávejte si pozor, aby čaj neobsahoval thein, který naopak odvodňuje.