Víte, jak zahustit guláš hned několika způsoby?

Víte, jak zahustit guláš hned několika způsoby?
Guláš se řadí mezi krále jídel. Málokterý konzument, který se na výrobě guláše nepodílel, si však uvědomí, jak těžké může být guláš správně zahustit. To lze přitom udělat hned několika způsoby. Jak zahustit guláš?

Většina kuchařek sáhne po tradiční jíšce

Ti, kteří netrpí celiakií nebo se kvůli zdravějšímu životnímu stylu nevyhýbají mouce, sáhnou při zahušťování guláše právě po mouce. Klasická jíška dělá guláš ještě těžším, ale v případě tohoto tradičního jídla lze nad tím jen mávnout rukou. Pro guláš je vhodná tmavá jíška. Jíšku připravíte z tuku (másla, sádla nebo oleje), který rozpálíte a smícháte s moukou a mícháte tak dlouho, dokud jíška nepřestane pěnit. Zatímco světlou jíšku nebudete na ohni držet dlouho, s tmavou jíškou to uděláte právě naopak.

Guláš lze zahustit i chlebem

Skvělý způsob, jak zužitkovat zbytky, představuje využití starého chleba. Jak zahustit guláš chlebem? Zbavte chleba kůrky a jeho střed nadrobte do guláše. Zpracovat tak můžete i starší chleba, který můžete usušit a nadrobit do zásoby. Usušené drobky chleba lze uchovávat v uzavíratelné sklenici. 

Zahuštění guláše cibulí

Ne nadarmo se u vaření guláše říká, že se má použít tolik cibule, kolik máte masa. Tato rada ovlivní nejen výslednou chuť guláše, nýbrž i jeho konzistenci. Rozvařená cibule guláš zahustí sama o sobě. Pokud se tedy podaří vše, jak má, nebudete muset do guláše na zahuštění přidávat už nic jiného.

Cibule guláš zahustí sama o sobě, Zdroj: UlianovDmitrii / Shutterstock

Brambory a zahuštění guláše

Zahustit guláš vám pomohou také brambory. Ty jsou osvědčeným zahušťovadlem například při vaření zelí. Brambory nastrouhejte co nejjemněji a přidejte do guláše v jeho finální fázi vaření. S tímto zahušťovadlem guláš povařte ještě 20 minut. Polysacharidy z brambor se při vysoké teplotě štěpí, nasávají vodu a bobtnají, což způsobí žádané zahuštění.

Škrob na zahuštění guláše

Dalším ze způsobů, jak udělat váš guláš hustším, je použití škrobu. Tento způsob však použijte jen tehdy, když doma nebudete mít žádnou jinou surovinu na zahuštění. Škrob guláš sice zahustí, změní však jeho konzistenci v gelovitou, což není žádané. Ve finále může škrob způsobit, že do dalšího dne guláš zase zřídne. A to je zejména u guláše, který je nejlepší třetí den po odležení, velká škoda.  

 

Zdroje: