Jak se vypořádat s rozchodem? Přestaňte se mučit vzpomínkami na ex a vyhledejte jakoukoliv podporu

Jak se vypořádat s rozchodem? Přestaňte se mučit vzpomínkami na ex a vyhledejte jakoukoliv podporu
Rozchod je něco, co vás může položit na lopatky, pokud s ním nesouhlasíte, nejste jeho strůjcem nebo máte tendence setrvávat i v nefunkčním vztahu, jen abyste nezůstali sami. A ačkoliv vám může okolí tvrdit, že je rozchod tím, co vás nakonec posílí, je v pořádku, že vy to momentálně cítíte jinak. Co vám rozchod nejspíš způsobí a jak se s ním co nejlépe vypořádat? 

Při rozchodu neztrácíte jen partnera 

Rozchod, pokud pro vás není vysvobozením, s sebou často přináší stavy smutku, úzkosti a deprese. Není divu, vždyť při něm nepřicházíte jen o vašeho partnera, nýbrž také o své dosavadní sny, závazky a způsob, jakým jste doteď žili.

Po rozchodu je najednou vše jiné. Už se nepotkáváte s určitými lidmi, nechodíte na určitá známá místa a neděláte věci, které vás nějakým způsobem pojily k partnerovi. Hodně věcí ve vašem životě vám navíc bude partnera ještě dlouho připomínat, třeba filmy, na které jste se dívali společně, nebo situace, které jste spolu prožili.

S rozchodem můžete přijít o vaše dosavadní bydlení, o společného zvířecího mazlíčka, o finanční nebo klidně jen emocionální podporu. Zkrátka a dobře s rozchodem je najednou proti vaší vůli všechno jiné. Dobrou zprávou však je, že i se sebevíc těžkým rozchodem je možné se vypořádat. K tomu vám přinášíme pár tipů. 

Uvědomte si, že je v pořádku mít různé pocity 

Pokud jste se dostali do fáze, ve které přemýšlíte, jak se z rozchodu vyhrabat, jste na nejlepší cestě, abyste se cítili lépe. V této fázi už nejspíš víte, že neustálá kontrola sociálních sítí vašeho ex není nejlepším řešením a že sebelítost je cesta do pekla. Každopádně je dobré si uvědomit, že je v pořádku mít různé pocity.

Je naprosto normální, že se u vás budou střídat pocity smutku, vzteku, zoufalství a prázdnoty. Pro začátek s nimi zbytečně nebojujte. Nesnažte se přetvařovat a hrát si na něco, co nejste. Dejte vašim pocitům volný průchod a jen je pozorujte. Není od věci si v práci zařídit pár dní volna na smutnění a přemýšlení. 

Vyhledejte jakoukoliv podporu 

Podporu po rozchodu budete určitě potřebovat a na vás je, jakou její formu zvolíte. Možná pro vás bude dostačující, když rozchod proberete s vaším nejlepším kamarádem/kamarádkou, sourozencem, zkrátka s pro vás nejbližším člověkem.

Podpořit vás v nelehké době může i vaše rodina, zaměstnavatel (tomu se nestyďte říct, jak na tom teď jste) a v neposlední řadě psychoterapeut. Může být úlevné se někomu nezaujatému jen tak vypovídat. 

Přestaňte se mučit vzpomínkami na ex 

Abyste se cítili lépe, je potřeba se přestat mučit vzpomínkami na vašeho partnera, který vám dal kopačky. Musíte ho ze sebe strhnout jako náplast z kůže. Odstraňte vše, co vám ho připomíná, klidně si ho vymažte i z telefonu a z přátel na sociálních sítích.

V žádném případě se nesnažte zůstat přáteli, a to alespoň pro začátek (pokud tedy neřešíte společné děti), když je pro vás rozchod nejvíce bolestivý. Možnost přátelství nemusíte zavrhnout, pauzu a odstup však jednoznačně potřebujete. 

rozchod s partnerem
Zdroj: Antonio Guillem | rozchod s partnerem

Buďte trpěliví 

Nikam nespěchejte. Je lepší si už na začátku uvědomit, že léčba z rozchodu nebude okamžitá. Chce to čas, který nakonec otupí i ty nejbolestivější rány. Nesnažte se jít hlavou proti zdi, buďte sami sobě nejlepším přítelem. 

Najděte něco, co vás zaměstná a odvede myšlenky jinam 

Abyste se neukousali zoufalstvím, pokuste se najít něco, co vás zaměstná. Může to být cokoliv. Třeba se vrátíte ke koníčku, na který jste kvůli nedostatku času zanevřeli. A pokud nic jiného nenajdete, nastavte si alespoň nějakou každodenní povinnost. Třeba každý ujděte alespoň 6000 kroků nebo vymalujte některý z pokojů ve vašem bytě. Zpravujte auta, skládejte modely, vyšívejte. Důležité je, abyste něco dělali. 

Pečujte o sebe 

V žádném případě se nezanedbávejte. Klidně nějaký čas stravte tím, že se budete přecpávat čokoládou nebo se prolévat pivem, v dlouhodobějším měřítku se však zaměřte spíše na vaše zdraví. Nejlepším nástrojem, jak se po rozchodu cítit lépe, je pohyb a jakýkoliv sport. U něj je totiž jisté, že do těla vyplavíte endorfiny, které vám pomohou cítit se lépe.

Zdroje článku: