Komáři a mravenci v bytě, aneb jak na ně přírodními prostředky

Komáři a mravenci v bytě, aneb jak na ně přírodními prostředky
S teplem, kterému předcházelo vlhké období, se objevila doslova hejna komárů a ti se rádi přijdou podívat, jak si žijeme. Otevřená okna a zdroje světla fungují pro tento obtěžující hmyz jako magnet. Mravenci nás doma tak moc neobtěžují, mají spadeno na naše potraviny, a proto je potřebujeme vypudit.

Otravní komáři a jejich svědivé štípnutí

Ve městech i na venkově číhají komáři za každým oknem a bez sítí v okně se snadno dostanou do interiéru. Když nemůžou vlétnout oknem, někdy to zvládnou i dveřmi. Pokud nechcete celé léto trávit v uzavřeném prostoru, můžete vyzkoušet léty osvědčené metody, jak vypudit tento obtěžující hmyz a užít si vlahých letních večerů. Jde to i bez chemie!

Zdroj: Autor: frank60 / Shutterstock

Například je velmi důležité vědět, že jeden z pachů, který komáři nejméně tolerují, je máta. Máta je nenáročná rostlina, kterou si můžete zaplnit okenní parapety i balkon a zasadit pár rostlin i na zahradě v blízkosti vchodových dveří a oken.  

Pro ochranu pokožky lze použít mátový esenciální olej. Trošku si můžete vmíchat do tělového mléka, denního krému nebo sprchového gelu.  Máta má příjemnou svěží vůni a působí velice dobře.

Pokud vás už komáři pokousali a nesnesete svědění, jako první pomoc si můžete namazat podrážděné místo cibulí nebo česnekem. To je samozřejmě varianta, pokud se chcete zdržovat doma. Na rande se raději cibulí a česnekem nenatírejte.

Na komáry zabírá také vůně citronové trávy, měsíčku lékařského, pelargonie a eukalyptu. Není těžké si tyto rostliny v bytě i venku přes léto umístit nebo sáhnout po aroma difuzéru a provonět si domov s jeho pomocí.

Přírodní prostředky proti neodbytným mravencům

Mezi přírodní osvědčené prostředky proti mravencům patří sypká suchá směs sody, cukru a pivovarských kvasnic. Tyto tři látky (rovné díly) se smíchají a nasypou do míst, kde rádi cestují mravenci. Podmínkou je, že směs musí zůstat suchá, ve vlhku fungovat nebude.

Moučkový cukr mravence přitahuje, zatímco jedlá soda a pivovarské droždí se postarají o jejich likvidaci.

Další přírodní odpuzovač mravenců je už zmíněná máta, kterou nemají rádi komáři. Suché mátové listy stačí rozdrtit a dát tam, kde se mravenci rádi zdržují. Vůně, která je lidem příjemná, pro mravence atraktivní není a vyhýbají se místům, kde ji potkají. Suché listy lze umístit i do zásuvek, na police, před práh domu.

Podobně zafunguje i sůl smíchaná s oreganem, kterou nasypete do míst, kde zaznamenáte výskyt těchto nezvaných návštěvníků. Je ale třeba směs často vyměňovat, jinak ztrácí účinnost.

Další přírodní odpuzovač je chilli. Suchý prášek můžete nasypat všude tam, kde mravenci pochodují, ale buďte obezřetní s domácími zvířaty. Chilli je vhodné nasypat do štěrbin, kde se mravenci schovávají.

V mnoha případech zabrání návštěvě mravenců i čerstvé slupky od okurek. Doma je asi na podlaze chtít nebudete, ale stačí lokalizovat místo venku, kudy mravenci chodí a tam je položit, aby se přes osvědčený přístupový bod do vašeho obydlí nedostali.

Zdroj: autorský text