Hrnková bábovka s jablky a skořicí

Hrnková bábovka s jablky a skořicí
Kombinace jablek a skořice nepatří pouze jablečnému závinu, skvěle vynikne také v bábovce. Hrnková bábovka s jablky a skořicí bude vonět po podzimu a chutnat domácí pohodou. Připravit ji můžete vždy, když se sejde celá vaše rodina.

Jablka a skořice v bábovce

Bábovkoví matadoři už ví, že přidat do bábovky lze cokoliv. Jen málokterý recept na sladký dezert je tak variabilní jako recept na bábovku. Bábovku můžete uzpůsobit na míru vašemu mlsnému jazýčku i chuťovým buňkám celé vaší rodiny. Bábovku lze dokonce upéct i na slaný způsob. Dnes však zůstaneme u klasičtější verze – u bábovky s jablky a se skořicí. Toto spojení si vás získá natolik, že se k tomuto receptu budete vracet opakovaně.

Když se řeknou jablka, řekne se i skořice. Že kombinace těchto dvou surovin funguje, o tom nás už přesvědčil jablečný štrúdl. Ani v bábovce však skořice nepřijde zkrátka. Věděli jste, že má skořice celou řadu léčivých účinků? Také umí zahřát, konzumovat byste ji však měli s mírou. Skořice totiž obsahuje toxickou látku kumarin. Tato látka se ve skořici přirozeně vyskytuje, některé rostliny jí obsahují více, jiné méně. Odborníci doporučují maximálně 2 gramy skořice denně pro dospělé a pouze 0,4 gramu skořice denně pro děti. V tomto receptu jí použijeme pouze jednu polévkovou lžíci, což je množství, které se v celé bábovce ztratí.

Co na bábovku potřebujete?

Připravte si:

  • 2 a půl hrníčku polohrubé mouky,
  • 1 polévkovou lžíci skořice,
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku,
  • 2 čajové lžičky jedlé sody,
  • špetku soli,
  • 3 velká vejce,
  • 1 hrnek másla v pokojové teplotě,
  • 1 a půl hrnku třtinového cukru,
  • 3 velká jablka, která nastrouháte,
  • půl hrnku mléka.
Zdroj: RHJPhtotoandilustration / Shutterstock

Jak připravit jablečno-skořicové těsto?

Aby šlo pečení jablečné bábovky se skořicí jako po másle, předem si rozehřejte troubu na teplotu 175 °C. Pořádně vymažte formu. Víte, že úplně nejlepším tukem pro vymazávání formy je sádlo? Dnes lze koupit tuk na vymazávání forem ve spreji, kterým si usnadníte práci.

Předem si oloupejte a nahrubo nastrouhejte 3 velká sladká jablka. Nezapomeňte si předem z lednice vyndat máslo, aby se vám s ním později dobře pracovalo.

Tip: Jablka do bábovky můžete použít strouhaná, ale také nakrájená na kostičky. Bábovkové těsto hezky zvláční.

Tradičně smíchejte mouku s kypřicím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. Tím, že se kypřící prášek setká s moukou, usnadníte kynutí těsta.

Do hladké pěny umíchejte změklé máslo s cukrem. Přidejte vejce, skořici a mléko. Do této směsi zapracujte mouku s kypřicím práškem do pečiva. Na závěr do těsta přidejte strouhaná jablka a naposledy směs promíchejte. Bábovku pečte v troubě asi 55 minut. Až se její vůně bude linout po celém domě, začnou se sbíhat sliny celé rodině.

 

Zdroje: