Harmonická zahrada: Ideální rostliny, kterým se bude dařit vedle levandulových záhonů

Harmonická zahrada: Ideální rostliny, kterým se bude dařit vedle levandulových záhonů
Levandule je nejen nádhernou ozdobou každého záhonu a zahrady, ale také skvělým společníkem pro mnoho dalších rostlin. Které to však jsou? Pojďme se společně podívat, kterým rostlinám se vedle levandulí líbí a jaké výhody tyto kombinace přináší a že jich není málo!

Růže

Levandule a růže jsou dvě nejoblíbenější rostliny mezi zahradníky, a to nejen díky svým estetickým vlastnostem, ale také pro své praktické výhody. Spojení těchto dvou rostlin v zahradě může vytvořit nádhernou a funkční kompozici, která potěší všechny smysly. Jedním z hlavních důvodů, proč levandule a růže tak dobře fungují spolu, je jejich vizuální kontrast. Levandule má krásné jemné květy v odstínech fialové, modré a růžové, zatímco růže nabízí širokou paletu sytých a živých barev, jako jsou červená, žlutá, oranžová a bílá. Tento kontrast zajišťuje, že obě rostliny vyniknou a vzájemně se doplňují. Levandule je známá svými schopnostmi odpuzovat škůdce díky svému výraznému aroma. Silice obsažené v levanduli působí jako přirozený repelent proti mšicím, mravencům a dalším škůdcům, kteří by mohli poškodit růže. Tato vlastnost levandule pomáhá udržovat růže zdravé a méně náchylné na napadení škůdci, což je velkým přínosem pro každý růžový keř.

Rozmarýn

Levandule a rozmarýn jsou dvě bylinky, které nejen krásně vypadají, ale také poskytují řadu praktických výhod v zahradě. Tato kombinace je ideální pro zahradníky, kteří hledají estetickou přitažlivost, nízkou údržbu a multifunkčnost. Jedním z největších přínosů této kombinace je jejich vůně. Levandule je známá pro své uklidňující aroma, které je často využíváno v aromaterapii. Rozmarýn, na druhé straně, má silné, osvěžující aroma, které je skvělé pro zlepšení koncentrace a nálady. Společně vytvářejí jedinečnou a harmonickou směs vůní, která promění vaši zahradu v oázu klidu a osvěžení. Výhodou také je, že obě tyto bylinky můžete využít v kuchyni. Levandule je často využívána v dezertech, nápojích a dokonce i jako koření do některých pokrmů. Rozmarýn je nepostradatelný v mnoha receptech, zejména v italské a středomořské kuchyni. 

Bazalka

Levandule se svými jemnými, pastelovými květy v odstínech fialové a růžové krásně kontrastuje s bohatými, zelenými listy bazalky. Tato vizuální kombinace dodá vaší zahradě svěží a dynamický vzhled. Můžete využít různé odrůdy bazalky, které nabízejí i různé barvy listů, od zelené po fialovou, což ještě více zvýší estetickou hodnotu zahrady. Levandule je známá svými schopnostmi odpuzovat škůdce díky svému výraznému aroma. Bazalka rovněž obsahuje esenciální oleje, které působí jako přírodní repelent proti některým škůdcům a hmyzu. Tato vlastnost je velkým přínosem pro zahradu, protože pomáhá udržovat ostatní rostliny zdravé a méně náchylné na napadení škůdci. Skvělou výhodou této kombinace je přilákání opylovačů k vašim záhonům. Motýli a včelky jsou zásadní pro udržení zdravého zahradního ekosystému.

Bazalka se svými listy skvěle barevně ladí k levanduli
Bazalka se svými listy skvěle barevně ladí k levanduli | Zdroj: brebca / Depositphotos

Měsíček lékařský

Barevný kontrast fialové s oranžovou a bílou je zde opravdu nádhernou podívanou a vaší zahradě dodá šmrnc. I když není měsíček lékařský natolik aromatická rostlina jako levandule, má také svou krásnou, typickou vůni, která  s vůní levandule jde hezky k sobě. Levandule a měsíček lékařský mají také mnoho zdravotních výhod. Levandule je známá pro své uklidňující účinky a často se používá v esenciálních olejích a čajích pro zlepšení spánku a snižování stresu. Měsíček lékařský má protizánětlivé a hojivé vlastnosti a často se používá v mastích a tinkturách k léčbě kožních problémů, jako jsou rány a ekzémy.