Pivoňky ve váze: Praktické rady pro nejdelší trvanlivost

Pivoňky ve váze: Praktické rady pro nejdelší trvanlivost
Elegance z Dálného východu dorazila do Evropy až ve středověku. Nemusíte chodit do parku nebo vlastnit zahrádku, abyste mohli obdivovat její krásu. Pivoňky lze pěstovat i ve váze. Pěstování ve váze má svá pravidla.

Pivoňky ve váze

Pivoňky patří mezi nejkrásnější řezané rostliny. Jejich květy nabízejí nádherné zbarvení od pastelových barev až po fialovou. Elegantní vzhled není jediným, čím pivoňky zaujmou. Čichové buňky rovněž dostávají přísun žádaného zboží. Milovníci těchto rostlin musí být ale ve střehu, protože pivoňky kvetou od května do června. Není žádným překvapením, že právě pivoňky patří mezi jedny z nejřezanějších květin ve váze. Aby řezané pivoňky vydržely ve váze dlouho, je potřeba dodržovat několik kroků.

Řezání pivoněk ze zahrady

Velmi častou chybou nezkušených zahrádkářů je příliš brzké odstřihnutí stonku ze zahrady. Příliš předčasný řez květin může způsobit, že se poupata neotevřou, proto se doporučuje řezat pivoňky, jakmile se poupata začnou barvit a trochu rozevírat. Není vhodné začínat s oddělením stonku od keře, pokud jsou pupeny stále zelené a uzavřené. Velmi důležité je také dbát na odříznutí správné délky stonku. Doporučuje se odříznout jednu třetinu stonku, jinak hrozí k výrazně menšímu počtu květů.

Co je nezbytné pro jejich dlouhou trvanlivost ve váze

Pivoňku do vázy připravíte tak, že ji diagonálně seříznete. Tento způsob seříznutí poskytne květině vhodnější podmínky pro absorbování vody. Další krok spočívá v odstranění listů ze spodní části stonku, aby se zabránilo hnilobě. Odstraňte malé a uzavřené pupeny. Každé dva až tři dny vyměňte vodu a stonky opět seřízněte. Pivoňku rozhodně nevystavujte slunečnímu svitu a snažte se jí umístit někde, kde není příliš velké teplo.

Pivoňky vám doma ve váze udělají vždy radost
Pivoňky vám doma ve váze udělají vždy radost | Zdroj: Sonyachny / Depositphotos

Co dělat, když se pupen neotevře

Trvá jenom pár dní, než se stane z malé, pevné kuličky působivý květ. Někdy se pupeny nerozvinou, což může být způsobeno nektarem, který zalepí listy nad pupeny. Nemusíte se obávat, že byste kvůli tomu museli pivoňky vyhodit. Stačí ponořit pupen do vody s malým množstvím saponátu a chvíli počkat, dokud se listy od sebe neodlepí. Po chvilce by se měly listy odlepit a umožnit tak rostlině vykvést.

Proč poupata pivoněk vadnou

Pokud chcete, aby pivoňky ve váze dlouho kvetly, je potřeba se řídit předchozími radami, ale i následujícími:

  • Správná technika řezu: Jak již bylo předtím řečeno, je nutné zajistit, aby byly pivoňky dobře zásobeny vodou. Správná technika řezu pod úhlem tří až pěti centimetrů zajistí lepší vstřebávání vody.
  • Správná váza: Velkou roli hraje samotná váza. Vyvarujte se průhledného sklu; vhodnější je váza z porcelánu. Stonky jsou velmi citlivé na světlo a ve skleněné váze rychleji vadnou. Pozor také na to, aby se stonky netiskly k sobě. Proto to nepřehánějte s množstvím rostlin ve váze, nebo si pořiďte objemnější.
  • Vhodné umístění: Přímý sluneční svit a teplo není vhodné pro tyto okrasné rostliny. Pivoňky také nemají rády průvan. Jako vhodné místo se nabízí obývací pokoj. V blízkosti pivoněk není vhodné umisťovat ovoce.
Zdroje článku: