Život na dávkách v Česku? Už ne tak snadno! Co musíte vědět o nadcházejících změnách

Život na dávkách v Česku? Už ne tak snadno! Co musíte vědět o nadcházejících změnách
Nový systém vyplácení dávek má za cíl zjednodušit administrativní zátěž a distribuovat dávky spravedlivěji. Proto jsou upravené podmínky, žadatelé budou muset podstoupit tzv. majetkový test.

Ministerstvo práce a sociálních věcí představilo reformu v systému vyplácení sociální podpory. Ta se týká podmínek pro dosažení na dávku, ale i celkové podoby balíčku financí, které mohou domácnosti obdržet. Pokud všechno půjde hladce a tak, jak si ministr Jurečka představuje, sníží se byrokracie okolo vyplácení dávek, proces bude více digitalizovaný a vyplácení bude navíc spravedlivější. Možná i proto, že řada lidí, kteří dávky čerpají teď, už na ně nemusí dosáhnout. Odhaduje se, že plánovaná reforma ovlivní až jeden milion lidí v Česku.

Nová superdávka jako sloučení všech současně nejvyužívanějších 

Přídavky na děti, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek na živobytí. To jsou sociální dávky, o které je mezi českými domácnostmi největší zájem. Dosud si o každou z těchto dávek musel žadatel žádat zvlášť, přičemž v situaci, kdy některé domácnosti čerpaly všechny čtyři, připadaly čtyři žádosti na jednoho, a to navíc převážně v papírové formě. Jedním z hlavních cílů zavedené nového systému sociálních dávek je snížit tuto administrativní zátěž. Zájemci o dávku mají navíc možnost vyřídit ji elektronicky.

Pobírání dávek už nemá být životní styl

Reforma má reagovat především na to, že pro některé domácnosti představuje pobírání sociálních dávek příjem, kvůli kterému nemají motivaci postavit se na vlastní nohy. Za dobu pobírání příspěvků už ale shromáždili jistý majetek, díky kterému už mnohdy nepatří mezi nízkopříjmové domácnosti. Odhalit tyto případy má za cíl majetkový test, což je novinkou. Ten bude nastaven tak, že každý žadatel bude podávat čestné prohlášení o svém majetku, úředníci pak budou provádět namátkové kontroly. Podle Jurečky budou schopni, hlavně díky digitalizaci, provést větší kvantum kontrol. Podle ministra Jurečky jsou ale dosud limity pro to, aby domácnosti s jistým majetkem na dávky dosáhly, stále velice benevolentní.

foto-pixel.web.de
Pobírání dávek už nemá být životní styl | Zdroj: foto-pixel.web.de / Depositphotos

Zároveň má reforma za cíl zmírnit bod zlomu, ve kterém se lidem nevyplatí pracovat, a namísto zaměstnání dále zůstávají na státní podpoře. Dosud sociální dávky práci neoceňovaly, to se má ale změnit. Lidé, které nelimituje nic k tomu, aby si k lepší finanční situaci dopomohli vlastní aktivitou (to vylučuje například matky samoživitelky či seniory), by měli prokázat, že měsíčně odpracovali alespoň 30 hodin ve veřejných službách.

Změna, tzv. superdávka, se bude týkat pouze výše zmíněných dávek. Nezahrnuje další sociální dávky, jako je třeba peněžitá pomoc v mateřství, rodičovský příspěvek, to zůstane tak, jako doposud. Stejně tak se tyto změny nedotknou ani mimořádné okamžité pomoci v hmotné nouzi.

Zdroje článku: