Elon Musk. Kde se vzal nejúspěšnější podnikatel posledních let

Elon Musk. Kde se vzal nejúspěšnější podnikatel posledních let
V letošním roce oslavil padesátiny a začal atakovat post nejbohatšího člověka světa. O jeho soukromí se toho příliš neví, je spíše tichý a uzavřený, několik překvapivých věcí ale prozradil.

Chudý chlapec z předměstí

Musk se narodil v roce 1971 ve městě Pretoria v Jihoafrické republice. V devíti letech se jeho rodiče rozvedli a on nadále vyrůstal se svým otcem na předměstí Pretorie. V té době se také začal zajímat o počítače a programování. Ve dvanácti letech naprogramovat hru Blastar a prodal ji za 500 dolarů. S otcem neměl dobrý vztah, na vysokou školu se rozhodl odejít do Kanady, rodné země jeho matky. Zároveň se tak vyhl branné povinnosti v Jihoafrické republice. 

Zdroj: Autor: Photosite / Shutterstock

Začátky podnikání 

Na Pensylvánské univerzitě bakalářský titul z ekonomie a přírodních věd. Již během studia se dostal do Silicon Valley, kde představil své start-upy. Svojí první filmu založil v roce 1995. Zip2 fungoval jako online příručka světa businessu. O čtyři roky pozděli ji prodal za 307 milionů dolarů, z čeho měl 7% podíl. Ve stejný rok založil platební portál X.com, který záhy propojil s konkurenční firmou Confinity. Tak vznikla služba PayPal. V roce 2002 ji prodali firmě eBay za astronomických 1,5 miliardy dolarů. 

SpaceX a Tesla 

Vydělané peníze investoval do základu nové firmy. Společnost vyvíjí raketové nosiče a Muskovou ambicí je více zpřístupnit vesmírné cestování. Doposud vyvinula lodě Falcon 1, Falcon 9, Falcon Heavy a Dragon. Cílem je zpřístupnit kolonizaci Marsu. 

Později se stal výkonným ředitelem společnosti Tesla, která od roku 2008 vyrábí sportovní elektromobily. Právě nárůst akcií Tesly za poslední rok vystřelil Muska na vrchol žebříčků nejbohatších lidí světa.  

Autista a otec šesti dětí 

Nedávno prozradil, že trpí Aspergerovým syndromem. Ten mu činí potíže s komunikací a chováním ve společnosti, pravděpodobně proto je tolik uzavřený. 

V roce 2002 se mu narodil první syn Nevada, který ovšem po deseti týdnech života zemřel na syndrom náhlého úmrtí kojenců. S bývalou partnerkou Justine Wilsonovou se mu narodila ještě pět dětí. Po rozvodu se dvakrát oženil a dvakrát rozvedl s jedinou ženou, herekčou Talulah Rileyovou. V roce 2018 se poprvé na veřejnosti ukázel s novou spřízněnou duší, o 17 let mladší muzikantkou Grimes. V květnu 2020 se jim narodil syn s nekonvenčním jménem X Æ A-12. Grimes se vyjádřila, že synovi nebude vnucovat jeho fyzické pohlaví, dokud se on sám nevyjádří. 

Zdroj: