Skvělá dvoubarevná bábovka

Skvělá dvoubarevná bábovka
Dvoubarevná bábovka je klasickou, kterou by měla určitě vyzkoušet každá hospodyňka. Receptů na tuto tradiční bábovku je více. Vy můžete vyzkoušet dvoubarevnou bábovku hrnkovou, která se lépe odměřuje.

Dvoubarevná bábovka je krásná na pohled a skvělá na chuť.

S barvami si můžete vyhrát a udělat krásné mramorování. Je několik možností, jak vytvořit hezký vzorek. Buďto půl na půl nebo na spodní stranu dát vanilkovou část, doprostřed kakaovou a nahoru zase vanilkovou.

Ingredience potřebné k přípravě bábovky:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžička holandského kakaa

Postup přípravy:

Začněte vyšleháním sněhu z vaječných bílků. Oddělte žloutky od bílků a ty vyšlehejte s cukrem. Že je sníh akorát tuhý, poznáte jednoduchým trikem. Otočte mísu dnem vzhůru, pokud se bude držet na dně, je správně našlehaný. Raději si však pod mísu dejte druhou, v případě, že by ještě nebyl zcela hotov. Nejlépe se šlehá ručním šlehačem. Elektrickým to jde taky, ale ručně našlehaný sníh je nejlepší.

Další ingredience, kromě kakaa si smíchejte v míse a opatrně do nich přimíchejte sníh, tak aby byla bábovka nadýchaná. Oddělte od sebe těsto na dvě poloviny a jednu polovinu obarvěte kakaem.

Bábovkovou formu vymažte olejem a vysypejte moukou. Na dno formy nalijte polovinu vanilkové žluté části a na ni vlnivým pohybem kakaovou část, tak aby byla pěkně mramorovaná. Nahoru opět zbytek vanilkového těsta.

A dáme se do pečení

Pečení je radost, vůně bábovky se krásně line kuchyní a vy už se těšíte, až si pochutnáte.

Formu s těstem vložte do předem rozpálené trouby na 180 °C a pečte 40 minut. Že je bábovka hotová, poznáte podle zlatavě hnědé barvy na povrchu. Zkuste test špejlí, jestli se na ni nepřilepí těsto. Pokud ne, můžete ji vyklopit.

Ze silikonové formy jde bábovka vyklopit snadno, horší je to s formou kovovou. Tu je potřeba nachladit studenou utěrkou a opatrně zatřást. Pokud by bábovka i tak držela, můžete použít nožíku na uvolnění těsta od formy. Bábovku si můžete dát ke kávě nebo čaji, či na vydatnou snídani. 

Jestliže máte doma děti a chcete si upéct zábavnější formu bábovky, můžete použít potravinářské barvy. Místo kakaa obarvíte těsto trochou barvy na potraviny.

Barevná bábovka nejen pro děti, Zdroj: simonidadj / Shutterstock

Udělejte si jednobarevnou nebo třeba klidně duhovou bábovku. Fantazii se meze zkrátka nekladou. 

Hnědou kakaovou část můžete lít třeba i na tenké proužky a vytvořit tak krásný vzor. Nakonec ji nezapomeňte pocukrovat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou či citronovou polevou. Nahoru nasypejte plátky mandlí, kokos na čokoládu nebo barevné drobení. Krásná je také kombinace čokoládové polevy s proužky polevy citronové, které vytvoří vzor kontrastující se vzorem uvnitř bábovky.

Zdroj: