Ascendent a descendent – co v astrologii zobrazují, jak je zjistit a proč je dobré je znát

Ascendent a descendent – co v astrologii zobrazují, jak je zjistit a proč je dobré je znát
Kromě slunečního znamení skrývá náš horoskop i další stránky naší osobnosti právě v podobě ascendentu a descendentu. Díky nim můžete odhalit i osobnostní rysy, kterých jste si u sebe dříve vůbec nevšimli a lépe tak na sobě pracovat. Co tedy vůbec zobrazují? A jak je vypočítat?

Co je to ascendent a descendent?

Ascendent je východní bod horoskopu, který společně se západním descendentem tvoří v grafickém znázornění horoskopu osu, která spojuje protilehlá znamení. Bod ascendentu se týká toho, jak jsme vnímáni my sami a descendentu zase toho, jak vnímáme druhé.

Zdroj: Autor: Vitamin444 / Shutterstock

Ascendent je určen podle toho, kde v okamžiku našeho narození vychází slunce na východním horizontu. Díky tomu je nám přiděleno jedno znamení, které představuje náš ascendent. Znamení ascendentu by člověka mělo vystihovat tak, jak je vnímán ostatními. Představuje náš charakter a je tím hlavním, čeho si na nás ostatní všimnou, když nás vidí poprvé. Symbolizuje proto způsob, kterým se člověk projevuje, jak působí na své okolí a to, čeho se snaží v životě dosáhnout.

Protilehlý descendent je pravým opakem ascendentu a vypovídá o tom, jaký druh lidí a vztahů k sobě přitahujeme. Zobrazuje proto i vlastnosti, které v sobě nevědomě potlačujeme nebo o nich nevíme, ale u druhých je rádi vidíme a ceníme si jich. Takové lidi bychom měli do svého života pouštět, protože se s námi dokáži nejlépe spojit a vzájemný vztah bude plný klidu a pochopení.

Ascendent je určen podle toho, kde v okamžiku našeho narození vychází slunce na východním horizontu.

Co to znamená?

Díky ascendentu máte možnost poznat se i z jiné stránky a lépe pracovat sami na sobě a na tom, jak chcete být vnímáni. Je ale důležité vaše vlastnosti přijmout, ať už jsou pozitivní či negativní a až poté se je snažit posílit nebo změnit.

Z popisu ascendentu a descendentu plyne, že nikdy není Beran jako Beran nebo Lev jako Lev. Každý má totiž jiný ascendent, a proto se může projevovat úplně jinak, než jak by se dalo předpokládat podle jeho slunečního znamení. Například i Beran může navzdory jeho energické a odhodlané povaze, působit jako plachý a jemný, právě kvůli ascendentu v Rybách. Panna s ascendentem ve Střelci zase nebude působit tak perfekcionisticky a organizovaně, ale spíše více energeticky a nezávisle.

Jak je vypočítat?

Pro výpočet ascendentu potřebujete znát pár naprosto přesných údajů. Mezi ně patří datum, čas a místo narození. Astrologové ascendent počítají pomocí tabulek, ale pro nás je nejsnazší tyto údaje zadat do internetové kalkulačky, která práci udělá za nás. To však nemusí být vždy úplně přesné, a tak je lepší se poradit s odborníkem nebo někým, kdo se astrologií dlouhou dobu zabývá. Ten nám také může odpovědět na otázky týkající se povahy a rysů jednotlivých znamení a toho, co o nás vypovídají.

Další problém může nastat s přesným časem narození. Pokud ho nevíte a z nějakého důvodu nemáte rodný list ani nikoho, koho byste se na něj mohli zeptat, můžete si tyto informace vyžádat na matrice nebo v porodnici, ve které jste se narodili.

Zdroje: