Luxusní vánoční cukroví neznamená desítky druhů

Luxusní vánoční cukroví neznamená desítky druhů
Je pro vás pečení vánočního cukroví radostí nebo stresem? No jen jestli vás nestresuje množství druhů, které každým rokem pečete. Už se konečně přestaňte předhánět se sousedkou a upečte třeba jen pět nejoblíbenějších druhů

 Za tu dobu, co cukroví pečete už možná máte odpozorováno, na jakém cukroví si pochutnávají spíše vaše slepice, po tom, co zbude nebo které cukroví končí v mrazáku a dojídáte ho na Velikonoce. Co takhle toto cukroví letos nedělat?

Přiznejte si, že jej děláte jen z přesvědčení a stojí vás to zbytečně hodně sil. Zkuste si sednout s rodinou a domluvte se jen na nejoblíbenějších druzích. Ty můžete upéct z více dávek. Uvidíte, že tento způsob zaručeně zafunguje.

Po tom, co vánoční cukroví nemilosrdně osekáte, mělo by vám v něm zůstat určitě linecké cukroví. To na stole zkrátka nesmí chybět, protože chutná zaručeně všem. Znáte fígle, které vám při pečení lineckého cukroví zaručí jeho křehkost? My vám je prozradíme.

Jaké suroviny potřebujete na linecké cukroví?

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • jeden žloutek
  • citrónová kúra

Prosejte hladkou mouku i moučkový cukr a smíchejte tyto dvě sypké směsi dohromady, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a velmi rychle začněte pracovat na těstě. Je dobré si předtím vychladit ruce, aby těsto nezteplalo.

Před úplným dohotovením těsta přidejte žloutek a citrónovou kúru a pořádně tyto suroviny do těsta zapracujte. Těsto vložte do fólie a nechte v lednici uležet do druhého dne.

Druhý den linecké těsto po kouscích vyndávejte z lednice a vyválejte z něho plát, ze kterého budete vykrajovat kolečka, kytičky nebo jiné tvary dle vlastního výběru. U lineckého nezapomeňte na přední dírku, ve které vynikne vnitřní náplň.

V rozehřáté troubě na 180 °C pečte linecké asi 8 minut dozlatova. Plech určitě vyložte pečícím papírem, těsto se tak k plechu nebude přichytávat.

 Je dobré si předtím vychladit ruce, aby těsto nezteplalo, Zdroj: everydayplus / Shutterstock

Jaké fígle platí na linecké cukroví? 

Aby bylo vaše vánoční cukroví opravdu luxusní, je potřeba u lineckého dodržet hned několik zásad.

  • Všechny suroviny, ze kterých budete linecké dělat by měly mít teplotu pod 20 °C.
  • Do lineckého těsta zapracujte také pár kapek octa, který předejde jeho drobení.
  • Linecké těsto zpracovávejte co nejstudenějšíma rukama.
  • K mouce přidejte trošku škrobové moučky, těsto pak bude hezky jemné.
  • Studené máslo nakrájejte na hrubém struhadle, které předtím strčíte do mrazáku, aby bylo co nejvíce studené.
  • Do lineckého těsta přidejte špetku soli, která zvýrazní chuť cukroví.
  • Těsto by si vždy mělo odpočinout v ledničce nejméně přes noc.
  • Při válení lineckého těsta nepřidávejte mouku, může pak praskat a jeho záchrana už nebude tak snadná.
  • Aby se na váleček těsto tolik nelepilo, potřete ho olejem nebo vložte na chvíli do mrazáku.
  • Hotové cukroví uchovávejte v uzavřené plastové krabici či skleněné dóze nejlépe v chladu.

Jak si pečení cukroví užít? 

Aby vaše vánoční cukroví bylo opravdu luxusní, snažte si užít celý proces jeho přípravy. Na pečení cukroví si zařiďte vždy dostatek času. Při pečení cukroví už nedělejte nic jiného. Zpříjemněte si tuto činnost tak, že si pustíte film nebo písničky.

Nebo pečte s kamarádkou a děti pošlete s tátou na brusle. Při pečení krásně stihnete probrat vše podstatné a uteče vám to jako voda. Výsledkem budou nejen plné dózy s cukrovím, které se bude rozplývat na jazyku, nýbrž dobrý pocit z příjemně stráveného odpoledne.  

Malý dárek pro každého 

Při pečení cukroví si můžete vyrobit i drobné dárky pro vaše kolegy. Kdo říká, že musíte kupovat drahé věci či něco pracně vymýšlet? Úplně postačí, když si seženete malé krabičky a do nich dáte přibližně deset kousků vánočního cukroví. Krabičku hezky zabalte, připojte vánoční přání a rozdejte vašim nejbližším kolegům.

 

Zdroj: