Bábovka z podmáslí, kterou si zamilujete

Bábovka z podmáslí, kterou si zamilujete
Na váš stůl se může bábovka dostat hned několika způsoby. Můžete si ji přinést už hotovou a s dlouhou trvanlivostí z obchodu. Upéct ji můžete z instantního prášku. Nejlepší je však ta, kterou si sami upečete z poctivých ingrediencí.

Víte, kde všude si na bábovce pochutnávají?

Že je v Česku bábovka oblíbená, o tom není pochyb. S určitostí sice nelze říct, odkud a kdy se u nás poprvé objevila, známky o ní však existují už z poloviny 15. století. Češi však rozhodně nejsou jediným národem, který si bábovku k nedělní kávě rád upeče. Na bábovce si pochutnávají také na Slovensku, v jižním Německu, v Polsku, známá je i v Anglii a Americe. Ve Francii pečou bábovce podobné pečivo, které nazývají Baba au rhum. V Itálii lze k české bábovce přirovnat sladký dezert zvaný Panettone.

Kdo říká, že je bábovka nudná, nejspíš pořádně nevyčerpal její možnosti. A že jsou opravdu rozsáhlé, o tom nemusíme ani diskutovat. Vždyť do kterého jiného dezertu lze použít tak rozsáhlou variaci ingrediencí jako právě do bábovky? Pro tentokrát do bábovky můžete přidat například podmáslí, které její těsto hezky zvláční.

Co na bábovku z podmáslí potřebujete?

Připravte si:

  • 1 hrníček změklého másla,
  • 2 a půl hrníčku krystalového cukru,
  • 4 středně velká vejce v pokojové teplotě,
  • 3 hrníčky polohrubé mouky,
  • 1 hrníček podmáslí,
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu,
  • 1 balení prášku do pečiva,
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody,
  • špetku soli.
Zdroj: mama_mia / Shutterstock

Jaký je postup?

Těsto na bábovku z podmáslí budete mít hotové za pár minut. Před samotnou přípravou z lednice nezapomeňte vyndat vejce, která by měla mít pokojovou teplotu. S vejci vytáhněte také máslo, protože se ztuhlým máslem to půjde těžko. Troubu si předehřejte na 180 °C a dobře vymažte formu.

Tip: Víte, že podmáslí můžete do bábovkového těsta přidat pokaždé, když ho máte v lednici? Podmáslí udrží těsto dlouho vláčné.  

Mouku promíchejte spolu s kypřicím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. Oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. K dobře vyšlehanému bílkovému sněhu by vám měla dopomoct pokojová teplota vajec. Sníh se z nich ušlehá lépe než ze studených vajec.

V misce dohladka umíchejte máslo s cukrem. Přidejte žloutky, vanilkový extrakt a podmáslí. Do této směsi zvolna zapracujte směs mouky. Na závěr už jen ručně vmíchejte ušlehaný bílkový sníh, který bude zárukou nadýchaného těsta.

Teď už jen stačí těsto vylít do formy a dát péct do rozehřáté trouby. Mějte tu trpělivost a bábovku v troubě nechte alespoň 50 minut. Teprve po uplynutí této doby se můžete podívat, jestli je bábovka už upečená. Když do ní píchnete špejlí a ta bude po vytažení úplně čistá, je hotovo! Dřívější otevírání dvířek trouby za účelem kontroly bábovky může celé vaše dílo zhatit. Studený vzduch, který se do těsta dostane, způsobí jeho propad ve formě. Hotovou bábovku v závěru pocukrujte. Dobrou chuť!

 

Zdroje: