Stačí pouze 6 surovin a lehký nadýchaný piškot je na světě

Stačí pouze 6 surovin a lehký nadýchaný piškot je na světě
Už dlouho hledáte recept na dobré piškotové těsto? Pokud chcete upéct něco skvělého na rodinnou sešlost, oslavu nebo jen k odpolední kávě, tak jste na správném místě! Málo surovin a během chvilky hotové, ideální kombinace.

Co budeme potřebovat?

  • 5 vajec
  • 5 polévkových lžic krupicového cukru
  • 5 polévkových lžic hladké mouky
  • 5 polévkových lžic teplé vody
  • 5 polévkových lžic oleje
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • ½ prášku do pečiva

Postup

Oddělíme si žloutky a bílky. Bílky s cukrem necháme vyšlehat do tuhé hmoty, což si můžete ověřit malým testem. Misku se sněhem otočíme vzhůru nohama, sníh by se neměl vůbec pohnout. Pokud sníh prošel tímto testem, můžeme pokračovat dál.

Postupně do něj zapracováváme jeden žloutek po druhém. Důkladně to vyšleháme. Potom otáčky snížíme na nejmenší stupeň a po lžících přidáváme na střídačku olej a vodu. Jakmile máte tyto suroviny dobře promíchané, mixér už vypnete.

Do této hmoty už jenom metličkou vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a kakaem, což jsme si už předem smíchali ve vedlejší míse.

Hotové těsto si vylijeme do formy, kterou si vyložíme pečícím papírem. Druhou možností je vysypat si formu hrubou moukou nebo krupicí. Těsto nemusíme nijak více uhlazovat, po plechu se krásně rozteče.

Troubu jsme si předehřáli na 200 stupňů. Jakmile těsto do trouby vložíme, snížíme si teplotu na 180 stupňů. Piškot pečeme zhruba 25 až 30 minut. Špejlí vyzkoušíme, jestli je korpus hotový. Pokud je špejle po píchnutí čistá, můžeme vytahovat. Pokud je na ní ještě nalepené těsto, necháme piškot ještě chvilku v troubě.

Krém

Do krému si dáme suroviny podle chuti. Můžeme zkombinovat tvaroh, zakysanou smetanu, mascarpone, bílý jogurt, pomazánkové máslo, prostě to, co vám chutná. Hlavně krém musí být dostatečně tuhý, aby vám netekl dolů.

Nahoru si podle sebe pokladete ovoce (jahody, maliny, třešně, meruňky, rybíz) a můžete podávat!