Produktivní i v době koronavirové aneb jak pracovat na home office

Produktivní i v době koronavirové aneb jak pracovat na home office
Pandemie koronaviru vnesla do našich životů změny. Jednou z nich je i to, že si od ostatních lidí musíme držet povinný odstup. Některé profese se proto přesunuly na tzv. home office. Pro mnohé je to zásadní obrat, na který nejsou zcela připraveni. Jak doma pracovat efektivně?

Na home office je základem režim

Klíčové je uvědomit si, že jste stále v práci. To znamená, že neumyté nádobí či nevyklizená pračka musejí počkat. Zapomeňte i na pilné prohlížení sociálních sítí. Nenechte se ničím rozptylovat. Na práci byste si měli vymezit pevně daný čas a ten dodržovat.

Pokud se například rozhodnete pracovat od osmi, nařiďte si budík vždy na stejný čas. Vstaňte a „naordinujte“ si ráno podobné rituály, jako byste měli vyrazit do práce. Nasnídejte se a běžte se převléknout, odolejte pokušení začít pracovat v pyžamu. Nebude vás to svádět k prokrastinaci a k tomu, že se vám podaří dostat z postele až v poledne. Vyplatí se vám ovšem i stejně tak pevně stanovit, kdy je jednoduše „padla“, aby se vám nestalo, že počítač máte puštěný ještě ve dvě hodiny ráno.

K pevnému režimu vám pomůže nejen vymezený čas, ale i místo. Odcházení do kanceláře může alespoň symbolicky nahradit odchod k pracovnímu stolu. Opět vám to i lépe pomůže se od práce oprostit v okamžiku, kdy je nejvyšší čas skončit.

S lidmi je to těžké a bez nich ještě těžší

Zároveň informujte o svém denním rozvrhu všechny členy rodiny a blízké okolí. To, že jste doma, neznamená, že jste všem plně k dispozici a můžete tudíž jít na poštu nebo vyzvednout auto ze servisu.

Jste-li na home office zároveň s partnerem, případně máte-li doma potomky, požádejte je o klid a ohleduplnost. Jasně si vymezte, kdy například potřebujete telefonovat nebo absolvovat přes videohovor poradu s kolegy a rušil by vás hlasitě puštěný televizor. Partnerovi vysvětlete, že rodinné záležitosti například můžete probrat u oběda, ale nepřejete si, aby za vámi se svými myšlenkami chodil.

Kontakt se svým okolím ovšem nijak nezavrhujte. Kolegové i nadřízení vám totiž mohou začít po čase chybět. Práci je potřeba kompenzovat i dostatkem času na osobní život a koníčky. A po dni stráveném u počítače je potřeba i pohyb.