Gabriela Koukalová: Z úspěšné biatlonistky televizní moderátorkou

Gabriela Koukalová: Z úspěšné biatlonistky televizní moderátorkou
Gabriela Koukalová stojí z velké části za popularizací biatlonu v naší republice. V biatlonových kruzích je však velmi kontroverzní osobností, a přestože již hodila flintu dožita, zaútočila na televizní obrazovky z pozice moderátorky a herečky.

Biatlonová senzace 

Gabriela, za svobodna Soukalová, je rodačka z Jablonce nad Nisou, jedné z českých kolébek biatlonu. Pocházela ze sportovní rodiny, její matka je stříbrnou medailistkou v běhu na lyžích na Zimních olympijských hrách 1984. Všestranně nadaná Gabriela tak měla ke sportu vždy velmi blízko. Z klasického lyžování přesedlala na biatlon v deváté třídě. První úspěchy na sebe nedaly dlouho čekat, v sezóně 2008/2009 s českou juniorskou štafetou vyhrála Mistrovství světa v Kanadě a v následujícím roce se již účastnila Zimních olympijských her ve Vancouveru. 

Od sezóny 2012/2013 dominovala v tabulce Světového poháru a v celkovém hodnocení obsadila šesté místo. Na další sezónu se již připravovala s mužskou reprezentací, triumfovala ziskem malého křišťálového glóbu za sprint a dvou stříbrných pozic na ZOH. Zlatou sezónou byla ta na přelomu let 2015 a 2016, kdy vyhrála celkové hodnocení Světového poháru a tři malé křišťálové glóby. Před sezónou 2017/2018 se začala potýkat s chronickým přetížením achillovek a v lednu ohlásila úplné vynechání sezóny. Po několika měsících ohlásila také vynechání sezóny následujících, během které následně ohlásila úplný konec profesionální kariéry.

 

Jiná Gabriela Koukalová 

Přestože se v roce 2018 neúčastnila jediného závodu, i tak uměla rozvířit vody. Její jméno se skloňovalo v kontextu vydávané biografie, která se ukázala býti velmi intimní zpovědí, a především poodhalení skutečného biatlonového světa. Popisovala zde psychické problémy, anorexii a bulimii, které měly pramenit z přístupu jejího trenéra. Rozebírala také toxické vztahy mezi biatlonovou elitou, trenéry, realizačními týmy, a především mezi ní a Veronikou Vítkovou, se kterou se netajily vzájemnou nevraživostí. 

 

Vztah s badmintonistou Koukalem

Výraznou část své knihy věnovala také vztahu s Petrem Koukalem. Seznámili se v roce 2014 a o dva roky později neočekávaně oznámili, že již proběhla veselka. Ze Soukalové se stala Koukalová, tehdy byla na vrcholu své kariéry a jejich vztah byl pod drobnohledem veřejnosti. Koukal po jejím boku stál při její poslední sezóně, přes zákaz trenérů se scházeli po večerech na hotelovém pokoji a Gabriela vždy z cílové rovinky mířila přímo do jeho náruče. Během minulého roku se však společně na veřejnosti neukazovali a v září oznámili, že se rozvádí. Nedávno vyšla na veřejnost s novým vztahem, tím šťastným nyní je Miloš Kadeřábek. 

 

Ze střelnice na televizní obrazovky 

Není divu, že se pohledné zrzce začala valit televizní angažmá. Ještě koncem roku 2018, kdy fanoušci stále doufali v návrat oblíbené sportovkyně, si zahrála drobnou roli v komedii Teroristka. V minulém roce se objevila také v seriálu Sestřičky Modrý kód, kde ztvárnila sebe samotnou. Zásadní novinka přišla na podzim s moderováním pořadu Showtime na stanici Prima.