Léto 2024 bude ve znamení extrémních teplot

Léto 2024 bude ve znamení extrémních teplot
Někteří z vás si užívají rádi zimní radovánky, jiní upřednostňují žár slunečních paprsků v létě. Léto už se nám celkem blíží a rtuť teploměru vystoupá pravděpodobně hodně vysoko.

V meteorologických údajích zaznamenáte fakt, že rok 2023 byl jedním z těch teplotně silně nadnormálních. Průměrná roční teplota byla 12,8 stupňů Celsia. Odchylka od normálu 1991-2020 byla +1,5 stupňů Celsia. Odchylka od starého normálu 1961-1990 by byla + 2,08 stupňů Celsia. Rok 2023 se umístil na 1. až 2. místě za 249 roků od roku 1775. V Klementinu byla naměřena nadprůměrná teplota, stejně tak nadprůměrný byl rok 2018.

Výhled na léto 2024

Samozřejmě na předpovědi počasí v létě je ještě moc brzy. Ale co se týče dlouhodobého výhledu na předpokládaný vývoj teplot, zdá se, že oteplování v létě 2024 ještě vzroste. Extrémní teploty budou zřejmě panovat nejen v České republice, ale i v Evropě i v celém světě.

Vedro, dusno a sucho

K létu vedra sice patří, ale dusno bývá už nepříjemné a pro některé osoby může mít negativní dopad na jejich zdraví. Stejně tak se suchem už se potýkají lidé a hodně to řeší například zemědělci, kteří se věnují rostlinné výrobě.

Léto 2024 bude ještě teplejší?

Podle odhadů meteorologů je to velmi pravděpodobné. Prognóza evropských a amerických center se shoduje v rámci sezónních výhledů počasí v tom, že trend extrémních teplot v létě bude pokračovat i ve střední Evropě a poté nad starým kontinentem.

Trend extrémních teplot bude letos pokračovat
Trend extrémních teplot bude v létě pokračovat | Zdroj: HayDmitriy / Depositphotos

Spojené státy americké

I sem pravděpodobně zamíří extrémně vysoká vedra, sucho a dusno. Bouřek bude méně, což samozřejmě zvýší riziko lesních požárů.

Afrika

Jižní část kontinentu je na tom také nevalně. Sužuje ji velké sucho, které velmi poškozuje nebo dokonce ničí úrodu. Na tomto kontinentu se pěstuje ve velkém měřítku pšenice, kukuřice, citrusy nebo například vinná réva či kakaové boby.

Změny klimatu

O globálním oteplování se už nějakou dobu vedou diskuse. Změny klimatu by mohly způsobit opravdu škody velikého rozsahu. Většina oblastí bude vystavena zvýšenému riziku některých typů extrémního počasí“ podle Russella Vose, vedoucího oddělení pro monitorování a hodnocení v americkém Národním středisku informací o životním prostředí NOAA.

Vysoké teploty

Vysoké teploty mohou být pro některé lidi ohrožujícím faktorem. Jak tedy přežít vlnu veder? Pozor by si měli dát hlavně starší lidi, lidi s cukrovkou a malé děti od novorozence, kojence, přes předškolní a školní děti. Malé děti si neumí dostatečně uvědomit, že je jim vedro a že jim není dobře. Stejně tak jsou ohrožení lidé velmi obézní, lidé s metabolickým syndromem a dialyzovaní pacienti.

Jak se chránit?

Vyhněte se dlouhodobému pobytu na slunci, zapomeňte na výkonnostní sport během dne. Co se týče množství tekutin, zdravý člověk může vypít 3,5 až 4 litry, pokud je na sluníčku a pracuje, tak ještě víc. K pití je dobré si vypít vlažnou vodu nebo čaj či ovocné šťávy. Alkohol by měl být tabu a výrazně sladké nápoje, džusy jsou také nevhodné.

Zdroje článku: