Víte, jak rychle stárne váš domácí mazlíček?

Víte, jak rychle stárne váš domácí mazlíček?
Věk našich domácích mazlíčků nelze tak snadno přepočítat na lidské roky, jak se většinou tvrdí. Seznamte se s některými specifiky při stanovení stáří u psů, koček a králíků.

Jak rychle stárnou psi

Možná znáte snadnou pomůcku pro výpočet stáří psa – kolik let psího života, sedmkrát tolik člověčích. Ale tak snadné to není. První rok života středně velkého psa se rovná přibližně 15 rokům lidského života. Druhý rok života psa je pro člověka zhruba 9 let. A poté se každý lidský rok pro psa rovná přibližně čtyřem nebo pěti rokům. Magazín Pet Health Care uvádí, že nejstarší pes na světě se dožil 30 let. V přepočtu na lidské roky mu tedy bylo téměř 200 let.

Jak rychle stárnou kočky

U koček se zase traduje, že jeden rok jejich života odpovídá čtyřem lidským. Ale ani tady to není tak přímočaré. Půlroční kočka je podobně vyzrálá jako desetileté dítě a v roce se může přirovnat k patnáctiletému. Dospělosti kočka dosahuje přibližně ve dvou letech, kdy její stáří můžeme srovnat s člověkem věku 24 let. Poté již můžeme připočítávat co rok kočičí, to 4 roky lidské. Desetiletá kočka tak může odpovídat člověku starému zhruba 56 let. Tyto výpočty se však týkají pouze fyzického vývoje, na psychické rovině je věk kočky v dospělosti srovnatelný s dvouletým dítětem. Nejstarší kočka na světě se dožila 38 let, uvádí fera24.cz. 

Nejstarší pes na světě se dožil 30 let. V přepočtu na lidské roky mu tedy bylo téměř 200 let.

Jak rychle stárne králík

Králík dosahuje puberty dle webu kralici.cz okolo pátého měsíce, v jednom roce je již dospělý. Dožívá se okolo devíti let. Podle Guinessovy knihy rekordů se nejstarší králík dožil 17 let. 

Zdroj: Autor: UNIKYLUCKK / Shutterstock

Zdroje: