Čajovým rituálem ke zklidnění mysli a prohloubení dechu

Čajovým rituálem ke zklidnění mysli a prohloubení dechu
Jste roztěkaní a neumíte se uklidnit? Myšlenky vám stále kolují v hlavě a jedna povinnost stíhá druhou? Vypněte mobil a počítač a dejte si šálek čaje. Nenechte se nikým rušit a užívejte si jedinečnost čajového obřadu.

Svým soukromým čajovým obřadem si můžete očistit tělo i duši. Nemusíte dodržovat přísná pravidla japonských postupů. Vytvořte si svůj vlastní rituál. 

Kupte si kvalitní čaj

Pro začátek začněte zeleným nebo si vyberte polozelený čaj oolong s nasládlou hedvábnou chutí. Pozorujte strukturu čajových lístků a k čaji si před koupi vždy přivoňte. Jeho vůně by vám měla být příjemná.

Pořiďte si nebo vytáhněte pěknou konvičku s šálkem

Mějte připravenou skleněnou konvici, ve které budete pozorovat rozvíjející se čajové lístky. Podle druhu čaje přiveďte vodu k varu nebo ji stáhněte chvíli před varem a zalijte lístky čaje ve skleněné konvici. Nechte lístky louhovat maximálně tři minuty a pomalu je slijte do připravené konvičky. Pozorujte barvu čaje a zhluboka nadechujte jeho vůni. 

Najděte si místo, kde vás nebude nikdo rušit

Pusťte si příjemnou hudbu a pohodlně si sedněte. Pětkrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Vnímejte teplý šálek ve vašich rukou a nadechujte vůni čaje. Představte si, jak se vám s každým nádechem čajové aroma dostává do plic. Napijte se čaje a uvědomte si jakou má chuť. Je zemitý nebo lehký jako vánek? Můžete cítit květinové nebo oříškové tóny. Každý čaj má svou jedinečnou chuť a vůni. Buďte se svým šálkem čaje v přítomnosti. Pokud vám přijde na mysl cokoli jiného, nechte to v klidu odejít, úplně stejně jako to přišlo. Nikam nespěchejte.

S čajem do přírody

Čajový obřad si můžete udělat také v přírodě. Čaj si připravte předem do termosky a vychutnejte si šálek na vámi oblíbeném místě. Pamatujte, že rituál se stává rituálem při pravidelném opakování. Jen tak můžete dojít ke klidu ve své mysli.