Za Vilémem a Polyxenou do Českého Krumlova aneb největší zajímavosti jihočeského města

Za Vilémem a Polyxenou do Českého Krumlova aneb největší zajímavosti jihočeského města
Český Krumlov patří k nejkrásnějším tuzemským městům s nesmírně bohatou historií. První zmínka o něm pochází už z roku 1253. Necháte se pokřtít Vltavou nebo se raději vydáte na procházku za medvědy?

Na zámku to stále žije

Český Krumlov se nachází v Jihočeském kraji 22 km od Českých Budějovic. Zejména díky Rožmberkům se v minulosti dočkal výrazného rozkvětu. Reprezentativní charakter je na městě patrný dodnes.

Jeho historické centrum je od roku 1993 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. K nejkrásnějším památkám patří například kašna s morovým sloupem, radnice, Vlašský dvůr nebo Jezuitská kolej.

Mimořádně zajímavý je z pohledu návštěvníka i areál klášterů a zahrad v centru Českého Krumlova, který se nachází v samém centru. Bývalý minoritský klášter pochází ze 14. století, za jeho založení vděčíme Rožmberkům.

Dominantu města tvoří zdejší zámek. Patří k němu například také zámecké barokní divadlo, které najdete na pátém nádvoří. Pozoruhodný je nejen z architektonického hlediska.

Zdroj: Autor: Andrew Morse Photography / Shutterstock

K turisticky nejatraktivnějším zajímavostem na krumlovském zámku patří tzv. Medvědí příkop, kde skutečně žijí tyto šelmy. Tradice jejich chovu sahá až do 16. století. Aktuálně v Krumlově „bydlí“ medvědí pár Vilém a Polyxena.

Jihočeský klenot rámovaný Vltavou

Procházka křivolakými uličkami je tak nesmírně romantická. Ostatně krásou tohoto jihočeského města se nechal okouzlit i Egon Schiele, který zde sbíral inspiraci. Schiele se snažil ve svých malbách postihnout jedinečnou atmosféru Krumlova, ke kterému měl i citové pouto, ačkoli jej paradoxně byl nucen opustit.

Český Krumlov je především jedinečný svou mnohotvárností. Jeho ráz dotvářejí nejen četné historické památky, ale i řeka Vltava.

K turisticky nejatraktivnějším zajímavostem na krumlovském zámku patří tzv. Medvědí příkop, kde skutečně žijí tyto šelmy.

Kdo se nebojí, že se namočí, rozhodně by také měl vyrazit na vodu. Úsek z Vyššího Brodu do Krumlova patří k těm nejfrekventovanějším. Pohled z řeky vám otevře jedinečné panorama, které na souši nikdy neuvidíte.

A protože je Český Krumlov tak neodmyslitelně spjat s řekou, rozhodně je na místě si z návštěvy odnést i chuťový zážitek. Vydejte se do některé z útulných restaurací na rybí specialitu.

Zdroj: 

  • https://www.ckrumlov.info/cz/vitejte/
  • https://www.kudyznudy.cz/kam-pojedete/jizni-cechy/region-cesky-krumlov/cesky-krumlov