Jak je to v Česku s vakcínou Sputnik aneb vše, co vás zajímá o očkování proti koronaviru

Jak je to v Česku s vakcínou Sputnik aneb vše, co vás zajímá o očkování proti koronaviru
Očkování není třeba se bát, je tady s námi už desítky let, přesto očkování proti nemoci covid-19 vyvolává více otázek než kterékoliv jiné, a to zvlášť v případě naší republiky.

Je to skutečně bezpečné? 

V současné sobě se v České republice očkuje třemi vakcínami od firem Pfizer / BioNTech, Moderna a Astra Zeneca. Všechny tři vakcíny prošly testováním příslušnými orgány EU. Unie dbá na to, aby byla řádně prošetřena čistota vakcíny, způsob výroby a přínos všech účinných i pomocných látek. V České republice prozatím nejvíce očkujeme vakcínou od společností Pfizer / BioNTech, která se dobře osvědčila. Avšak ani ti, kteří byli očkovaní vakcínou od Moderny nebo Astra Zenecy nezpozorovali po vakcinaci žádné těžké vedlejší příznaky. Očkování je samozřejmě pod záštitou ministerstva zdravotnictví a je zcela bezpečné.

Co když dostanu Sputnik, i když ho nechci?

Toho, že byste náhodou byli očkovaní ruskou vakcínou Sputnik se nemusíte bát. Jak již bylo řečeno výše, v Česku se očkuje pouze třemi zmíněnými vakcínami. Ruská vakcína Sputnik nepodstoupila testování v orgánech EU, tento krok byl z ruské strany sabotován. O dodávkách vakcín nejsou pro nejbližší dny žádné zprávy, vláda se bude držet doporučení EU.

Je očkování vhodné pro všechny?

Dle zátěžových testů, které firmy po vyvinutí vakcín dělaly, se došlo k závěru, že vakcíny jsou vhodné pro většinu populace. Výjimku zde mají pouze děti do 16 let a těhotné a kojící ženy. Na těchto skupinách prozatím nebyly zátěžové testy úspěšně dokončeny.

Kdy se na mě dostane řada?

V současnosti probíhá druhá vlna očkování. Už od minulého pondělí se mohou o vakcínu přihlásit pedagogové a senioři nad 70 let. Do očkovacího procesu se zapojili kromě center také praktičtí lékaři, kteří tak mohou obvolávat své pacienty z rizikových skupin a poskytnout jim očkování přednostně. Na běžné občany, kteří nespadají do rizikové skupiny, se tak řada dostane až poté. Dle odhadů ministerstva zdravotnictví by se tito lidé mohli očkovat během letních prázdnin.

Doplňující informace lze nalézt na https://covid.gov.cz/.