Dodržujete vánoční zvyky a tradice jak se patří?

Dodržujete vánoční zvyky a tradice jak se patří?
Vánoce jsou za dveřmi a s nimi i vánoční zvyky, které Vánocům dodávají jejich magickou krásu. Jen těžko každý večer po večeři krájíme jablko či házíme botou, lijeme olovo nebo pouštíme lodičky. Tyto zvyky zkrátka patří jen k Vánocům a tak to má být.

Jablko na štědrovečerní tabuli nesmí chybět

Protože jablka hrají u štědrovečerní večeře hlavní roli, vybírejte v obchodě zdravě vypadající kusy. Každý člen rodiny by měl mít u stolu své jablko, které po večeři bude rozkrajovat kolmo ke stopce. Nic se ale nestane, když kvůli nedostatku místa na stole umístíte pouze jedno jablko, které bude symbolizovat zdraví celé rodiny. Jak tedy na tento zvyk?

Jablko vždy krájejte kolmo ke stopce. Pokud bude jablko zdravé a najdete v něm jadérka ve tvaru hvězdy, čeká vás zdravý rok. Pokud bude červivé, už jste na tom hůře. V takovém případě se však nenechte stáhnout špatnou náladu. Zdraví v příštím roce vám vyvěští také vlašské ořechy, u kterých platí podobná pravidla. Pokud jsou po rozlousknutí uvnitř zdravé, budete v příštím roce zdraví i vy.

Spolu s dárky pro Štědrý den sežeňte i olovo

Vánoční dárky jsou určitě nejrozšířenějším a u dětí nejoblíbenější vánočním zvykem. Kromě nich však sežeňte i olovo, abyste si mohli na Štědrý den vyvěštit budoucnost. Dnes koupíte speciální sady na lití olova, ve kterých najdete vše potřebné.

Olovo rozehřejete nad plamenem a pak ho zprudka nalijete do studené vody. Z výsledného tvaru, který z olova ve vodě vznikne, si můžete věštit budoucnost.

Tvar kruhu, hvězdy nebo srdce znamená štěstí, splněná přání a lásku. Neuzavřený kruh je předzvěstí problémů, zvlněné tvary pak značí zmatky.

Pouštění lodiček zkrátí dětem čekání na dárky

Už nevíte čím, byste dětem zkrátili čekání na Ježíška? Klidně už před večeří se můžete pustit do pouštění lodiček. K tomu potřebujete nádobu s vodou, skořápky od vlašských ořechů a malé dortové svíčky. Každý člen rodiny by si měl vyrobit svou lodičku, kterou poté pustí po hladině. Pokud se lodičky budou držet při sobě, znamená to, že i rodina bude v následujícím roce spolu. Pokud se však naopak některá z lodiček vzdálí, symbolizuje to odchod daného člena rodiny do světa.

Vyhlížení zlatého prasátka jde lépe dětem

Příprava štědrovečerní večeře je také pěkným vánočním zvykem, který má většina dospělých spíše za povinnost. Při přípravě spousty dobrot na štědrovečerní tabuli je téměř nemožné dodržet další z vánočních zvyků, a to vyhlížení zlatého prasátka. Traduje se, že kdo vydrží ve Štědrý den nejíst až do večeře, ten uvidí zlaté prasátko, které symbolizuje štěstí. Dá se říct, že dětem jde tento zvyk o něco lépe než dospělým.

Kapří šupinky zajistí finance v dalším roce

šupina
Kapří šupinka symbolizuje bohatství, Zdroj: Adam J / Shutterstock

Ať už s kaprem svedete v koupelně boj nebo to necháte profesionálům, vždy myslete na pár kapřích šupinek pod talíře. Každý člen rodiny by měl pod talířem najít svou šupinku. Tu pak podle tradice bude nosit v peněžence v průběhu celého roku. Kapří šupinka symbolizuje bohatství. Budete-li ji schraňovat v peněžence, měly by se vás finance držet.

Čekání na Ježíška

Vůbec nejhezčím vánočním zvykem je dětské čekání na Ježíška. Pokud rodiče zvládli za Ježíška přebrat dopis za oknem a nakoupit přesně podle seznamu, aniž by je u toho děti přistihli, udělali vše pro to, aby děti i nadále věřili na Ježíška, tedy na kouzelnou osůbku, která má na starosti shánění vánočních dárků a jejich doručení dětem.

K vánočním zvykům patří i účast na půlnoční mši, dále stavění betlémů, zdobení domů ozdobami a světýlky, posílání pohledů, pečení cukroví a další a další tradice a zvyky, bez kterých si Vánoce nedovedeme ani představit. Pokud žádné zvyky nedodržujete, už letos to můžete změnit. Vánoční zvyky mají své kouzlo, stmelují rodinu, dělají svátky krásnějšími a dětem zaručeně krátí čas při čekání na Ježíška.

 

Zdroje: