Udělej si čas na sebe. Vyčisti si hlavu, nenech se strhnout starostmi

Udělej si čas na sebe. Vyčisti si hlavu, nenech se strhnout starostmi
Čas pro sebe není lenost, ale nutnost. Pokud nebudete pravidelně trávit čas tím, co vás naplňuje a nabíjí, riskujete vyhoření. Čas na sebe lze nalézt i ve velmi nabitém rozvrhu. 

Doba, ve které žijeme je velmi uspěchaná a stresující. Často můžete mít pocit, že je všeho zkrátka až moc. Ať už jde o povinnosti, které se na vás valí v práci, věci, které musíte udělat doma, nebo o lidi ve vašem životě, kteří potřebují vaši pozornost, může se vám zdát, že toho máte zkrátka nad hlavu a není možné si ‘’urvat’’ chvilku pro sebe. Paradoxně tento čas sám pro sebe je to, co vám pomůže nápor všedních dní zvládnout.

Co to vlastně znamená věnovat čas sám sobě

Najít si čas pro sebe znamená vědomě si ho vyhradit. Tento čas by měl být určen jen a pouze vám. Není to doba, kdy jste fyzicky sami a doděláváte pracovní povinnosti nebo doháníte nedokončené domácí práce. Není to ani čas strávený s partnerem či dětmi.

Když si vyhradíte nějaký čas, který je opravdu jen pro vás, znamená to, že budete trávit čas sami tím, co chcete dělat, a ne tím, co si někdo jiný (nebo i vy) myslí, že byste měli dělat. Je to jednoduchý postup péče o sebe, který je však pro mnohé obtížné realizovat, protože v dnešní době je důraz kladen hlavně na výkon. Pokud si ale vyhradíte čas sami pro sebe, pro své aktivity nebo své lenošení, pomůže vám to ‘’zazdrojovat se’’ a ve zbytku času budete produktivnější a snížíte také možnost pracovního i osobního pocitu vyhoření.

V čase, který máte vyhrazený pro sebe dělejte to, co baví vás. Ne to, co se od vás očekává že byste měli dělat
V čase, který máte vyhrazený pro sebe, dělejte to, co baví vás. Ne to, co se od vás očekává, že byste měli dělat | Zdroj: wavebreakmedia / Shutterstock

Jak si vyhradit čas sám pro sebe a co dělat

  1. Podívejte se do diáře a najděte volné ‘’okno’’. Může to být doba předtím, než dorazíte do práce nebo po ní. Pokud si můžete udělat delší pauzu uprostřed dne, využijte toho. Může se jednat o dobu po obědě, když vaše dítě spí, pokud jste na mateřské. Tento čas si ‘’zablokujte’’, jako by se jednalo o důležitou pracovní schůzku nebo návštěvu lékaře.
  2. Vzpomeňte na věci, které vás nabíjejí. Každý člověk je jiný, není tak možné univerzálně říci, co konkrétně byste měli dělat. Někdo rád cvičí, jiný medituje, kreslí nebo si čte. Vzpomeňte na věci, které vám přinášejí radost a při kterých ztrácíte pojem o čase. 
  3. Vnímejte čas pro sebe jako prioritu a dopřávejte si jej pravidelně. I kdybyste si dokázali ‘’urvat’’ jen 30 minut týdně, je důležité, abyste to dodržovali. Pomůže to vám, a v konečném důsledku i vaší rodině a práci.
Zdroj článku:
  • Autorský text