Tipy na vegetariánské obědy do krabičky

Tipy na vegetariánské obědy do krabičky
Dlouhé zimní večery nám poskytují čas k přípravě teplého jídla na druhý den, které si můžeme v práci lehce ohřát nebo sníst jako salát. Přinášíme vám dvě vegetariánská jídla, na která se budete v práci těšit.

Zimní salát z pečené zeleniny a čočky

V mixéru smíchejte ½ šálku piniových oříšků, ¼ šálku koriandru, 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, 1 lžíci olivového oleje, ½ lžičky soli a 3 až 4 lžíce vody. Piniový krém odložte stranou. Do střední mísy nalijte 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci hořčice, 1 a ½ lžičky soli, 1 lžičku sušeného tymiánu a ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře. Střední dýni nakrájenou na půlměsíčky, ½ kg na kostky nakrájených salátových brambor a 3 středně velké červené řepy nakrájené na plátky rozložte na plech a vše pokapejte olejovou směsí.

Zelenina by se neměla nikde překrývat, aby se opekla rovnoměrně. Troubu předehřejte na 230 °C a zeleninu pečte 20 až 30 minut podle výkonu trouby. ½ šálku čočky uvařte zvlášť nebo použijte vařenou čočku od oběda. Čočka by měla být al dente.

Zeleninu naskládejte do svačinové krabičky. Jednotlivé vrstvy zeleniny potřete piniovým krémem a posypejte čočkou. 

Květáková smažená rýže

Květák rozdělený na růžičky vložte do kuchyňského robotu a mixujte 2 až 3 minuty, dokud se směs nezačne podobat rýži. Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte svazek nasekané jarní cibulky, 3 stroužky drceného česneku, 1 lžíci strouhaného čerstvého zázvoru. Koření nechejte na pánvi rozvonět. Přidejte 2 mrkve, 2 řapíkaté celery a 1 červenou papriku, vše nakrájené na kostičky.

Zeleninu s kořením restujte, dokud zelenina nezměkne. Přidejte květákovou rýži spolu s šálkem mraženého hrášku a opékejte dozlatova. Přidejte 2 lžíce rýžového octa a 3 lžíce sojové omáčky. Vše promíchejte. Na květákovou rýži nakrájejte čerstvou jarní cibulku, posypte sezamovými semínky a přidejte lžíci strouhaného uzeného tofu nebo balkánského sýra.

Smažená květáková rýže, Zdroj: Ravsky/Shutterstock

 

Zdroj:

  • autorský text
Zdroj článku:
  • autorský text