Sváteční ořechová bábovka nejen pro slavnostní chvíle

Sváteční ořechová bábovka nejen pro slavnostní chvíle
Máte za to, že bábovka není dezertem pro slavnostní chvíle? Tak to se pletete. Když do bábovky přidáte luxusní ingredienci, jakou jsou ořechy, bude slavnostní až až! Klidně ji nabídněte návštěvě ke kávě.

Ořechy k bábovce jednoduše patří

Čím zvláčnit, ochutit a promastit bábovkové těsto? Jednoznačně ořechy! Ořechy jsou tučné a mají plno výživných látek. Jsou přínosem nejen pro chuťovou stránku bábovky. Ořechy můžete použít ty, které máte doma. Nemusí to být pouze jeden druh, nýbrž jejich směs.

Použít můžete vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pekanové ořechy i kešu ořechy. Ořechy vždy namelte, aby se spolu s dalšími surovinami spojily v lahodné těsto. Pár oříšků si můžete nechat také na posypání bábovky.

Suroviny, které potřebujete

  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů,
  • 1 hrnek horké vody,
  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • 3 velká vejce,
  • půl hrnku kefíru,
  • 2 a čtvrt hrnku krupicového cukru,
  • půl hrníčku kakaa,
  • 1 hrnek změklého másla,
  • špetka soli,
  • pečící prášek,
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu,
  • 1 čajová lžička peprmintového extraktu.

Jak na chutné ořechové těsto?

Rozehřejte si troubu na teplotu 180 °C a nejlépe sádlem vymažte a moukou vysypte bábovkovou formu.

Rozemelte hrníček ořechů. Podle chuti zvolte hrubost namleté směsi. Pokud v bábovce máte rádi větší kousky ořechů, s mletím to nepřehánějte. Naopak pokud nechcete oříšky vybírat mezi zuby, mlýnek pusťte na plné otáčky.

Mouku smíchejte s kypřícím práškem do pečiva a se špetkou soli. Pro vláčnější těsto můžete mouku prosít přes jemné síto. Změklé máslo spolu s cukrem umíchejte do hladké pěny. Do sladkého másla po jednom přidávejte vejce, do směsi vlijte kefír, vodu, přisypte kakao a přidejte také peprmintový a vanilkový extrakt. Do téměř hotového těsta zapracujte mouku.

Těsto nalijte do připravené formy a pečte v troubě asi 55 minut. Pokud se vám zdá, že bábovka po chvíli shora začne černat, nebojte se ji přikrýt kouskem pečícího papíru nebo alobalu. Pozor si však dejte na prudké otevření dvířek trouby, které může způsobit, že těsto ve formě spadne.

V době, kdy je bábovka v troubě, si připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte kousek másla, smíchejte kakao, přidejte mletý cukr a alespoň dvě polévkové lžíce smetany. Jakmile bábovku z trouby vytáhnete a na mřížce trošku vychladne, polijte ji čokoládovou polevou, na kterou nasypejte sekané oříšky. Nechte si chutnat!

Tato sváteční bábovka s ořechy může soutěžit s kdejakým honosnějším zákuskem. Ne všichni jsou totiž na těžké máslové krémy, a tak chutné ořechové těsto s čokoládovou polevou přijde vhod.

„Chcete předejít tomu, by byla bábovka suchá? Přidejte do ní nasekané ořechy. Díky velkému obsahu tuku ořechy těsto hezky zvláční.”

 

Zdroje: