Jak se vyhnout nákaze koronavirem. Zavírat se doma je nesmysl, buďme ale zodpovědní

Jak se vyhnout nákaze koronavirem. Zavírat se doma je nesmysl, buďme ale zodpovědní
Můžeme se o své zdraví starat sebevíc, ale potřeba společenskosti k nám lidem prostě patří. Jak se chránit před koronavirem, aby na tom neutrpěla naše psychika a společenský život?

Pečlivá hygiena

Ať už jdete do supermarketu, do knihovny, nebo na oběd s kolegou, snažte se pravidelně si umývat ruce a používat desinfekční prostředky. Mnoho podniků a veřejných míst nabízejí desinfekci na ruce přímo u vchodu. V restauracích a jiných stravovacích zařízeních by měly být stoly a židle desinfikovány po každém hostu. Pokud ale vidíte, že tomu tak není, nebojte se požádat obsluhu, aby to udělala. 

Chraňte ostatní a zakrývejte si nos a ústa

Je jedno jestli používáte jednorázovou roušku z lékárny, nebo tu po domácku vyrobenou. Stačí aby byla sterilní a aby se nosila správně. Asi je zbytečné mít jí na sobě pokud sedíte o samotě na lavičce v parku. Pakliže máte společnost, doporučuje se roušku si nasadit. Neděláte to kvůli sobě, ale kvůli lidem se kterými trávíte čas.

Ven s přáteli zodpovědně

Můžete si odpoledne vyrazit na kávu s kamarádkou, nebo v podvečer s kolegou na jedno. Každý z nás potřebuje v nějaké míře takovýto sociální kontakt už jen pro svou psychickou pohodu. Pokud to ale není nutné, nesundávejte si roušku z úst a nosu, pouze pro konzumaci. Také se vyvarujte pití z jedné sklenice a příliš těsnému kontaktu. Jedině takhle předejdeme úplnému uzavření oblíbených podniků.

Sportem ke zdraví

Pokud po schůzce s kamarády máte zdravého ducha, tak ke zdravému tělu už je to jen krůček. Zařaďte do svého režimu více pohybových aktivit, snažte se dodávat svému tělu dostatek vitamínů, hlavně v podobě zdravé a pestré stravy. Pakliže máte problémy s nadváhou a nebo obezitou, snažte se alespoň trochu o redukci váhy.

Vyhýbejte se velkým davům 

Zajít na kávu s jednou kamarádkou je něco jiného než jít s celou partou na grilovačku. Zkuste se neúčastnit velkých akcí, kde je mnoho lidí. Jsou situace, jako třeba jízda v MHD, kde to prostě uhlídat nejde. Můžete si ale rozmyslet, jestli vyrazíte do nákupního centra, kde může být lidí opravdu mnoho.