Energie živlů ve snech: Vzduch, vítr a hurikán

Energie živlů ve snech: Vzduch, vítr a hurikán
Čtyři živly – vzduch, oheň, země a voda jsou stavebními kameny světa, ve kterém žijeme. Jsou také důležitou součástí nás samých. Pokud máme ve svém těle energii živlů vyrovnanou, jsme sami se sebou a se svým okolím v souladu a harmonii. Jak se živly zobrazují ve snech a co znamená jejich poselství?

Každý prvek ve snu je částí nás samých. Stavby, kolem kterých se pohybujete jsou naše vlastní tělo a život, vzduch kolem nás jsou naše myšlenky a voda zase značí naše emoce. Komunikace mezi vědomím a podvědomím, vztah k sobě samým je to, co nám sny zobrazují prostřednictvím snových příběhů. Pokud tedy jeden ze čtyř živlů ve snu převažuje, zaujímá také významné místo v našem bdělém prožívání.

Živel vzduchu

Vzduch je spojen s myšlením, inteligencí, tvořivostí a komunikací. Energie vzduchu je zastoupena ve vlastnostech jako je nadšení, odvaha, idealismus a naděje. Živel vzduchu nám umožňuje udržovat život v rytmu nádechu a výdechu.  Objeví-li se vzduch ve vašich snech jako výrazný prvek, například ve snech o létání, padání nebo ve snech s větrem před bouřkou, s tornády či hurikány, soustřeďte se na jeho kvalitu. Je nespoutaný, klidný, mrazivý, svěží nebo snad znečištěný? Jak se vám ve snu dýchalo? Odpověď by vám měla ukázat, jaká atmosféra vás obklopuje v bdělém životě. Vzduch nám přináší novou energii k životu, učí nás přijímat životní pády s lehkostí a otevřeností. 

Zdroj: Autor: Harvepino / Shutterstock

Létání

Sny, ve kterých létáme nám přináší pocit moci, svobody a rozjařenosti, ale může nás upozorňovat také na chybějící nadhled. Pokud se nám létá snadno a bez námahy pozorujeme svět z výšky, potvrzuje se nám tak, že máme svou životní situaci pod kontrolou. Pokud však máme při létání potíže a pocit, že se při letu neudržíme, znamená to, že své záležitostí úplně nezvládáme. 

Pád

Pád ve snech z velké míry přichází v momentě, kdy máte v životě pocit, že věci, které se vám dějí si nezasloužíte, ztrácíte odvahu a sebeovládání. Sen, ve kterém padáte může být znakem nejistoty, nedostatku sebedůvěry a neschopností vyrovnat se s určitou událostí. Padáte-li ve snu nekonečnou prázdnotou značí to ztrátu opory a kontroly nad reálným životem nebo ukazuje na frustraci z neúspěšného úsilí v životě. Z takového snu se většinou vzbudíme buď na podlaze vedle postele nebo alespoň pořádně zpocení. 

Vítr

Zdá-li se vám sen, ve kterém máte vítr za zády, jdete životem vpřed. Jdete-li naopak proti větru, položte si otázku, co vás v životě zdržuje před cestou vpřed k vašim vizím. Svěží vítr přináší změny, šíří tvůrčí myšlenky a nápady. Silný vichr rozmete odpadky a přinese rychlé změny.

Vzduch nám přináší novou energii k životu.

Tornáda a hurikány

Tyto přírodní živly jsou nositeli dramatických změn. Hurikán s sebou vezme vše, co se mu postaví do cesty. Na symbolické úrovni se jedná o zničení a odstranění všeho starého a po uklidnění a pročištění možnost tvoření a stavby nového.

Ve snech se mohou objevit také zvířata spojená s živlem vzduchu, všichni létající tvorové jako jsou ptáci, motýli a včely.

  • Včely jsou symbolem čistoty a píle. Jsou spojovány s blahobytem, úspěchem a dokonalou společenskou organizací.
  • Motýl vyskytující se ve snu je symbolem radosti, lásky a přeměny.
  • Ptáci značí svobodu a důležitou novou událost. 

S elementem větru se vážou také zvonky, zvonkohry a ptačí pírka. 

  • Zvonky a zvonkohry přináší nové pozitivní zprávy, harmonizují prostředí a svolávají přátelé.
  • Černé pírko ve snu znamená silnou ochranu vašich předků
  • Bílé pírko značí lásku, jemnost a vlídnost.

Zdroje:

  • Martin Jára: Sny naživo
  • Brenda Mallonová: Sny od A do Z od