Tajná zbraň z lednice bojuje proti otravnému mechu na zahradě

Tajná zbraň z lednice bojuje proti otravnému mechu na zahradě
Zbavit se mechu na zahradě může být náročné, ale existuje několik účinných metod, jak to zvládnout. Jeden z prostředků proti mechu máte pravděpodobně v lednici.

Mech na zahradě může být pro mnoho zahrádkářů velmi frustrujícím problémem. I když není nijak nebezpečný, potlačuje růst trávy a dalších rostlin, proto se jej lidé často snaží co nejrychleji zbavit. Ať už se jedná o mech na trávníku, v záhonech nebo chodnících, jeho přítomnost signalizuje, že zahrada není v optimálním stavu. Kromě samotného odstranění mechu se proto zamyslete i nad vlivy, které jeho růst podporují.

Mechu se daří ve vlhkém, stinném a kyselém prostředí

Než začnete mech  odstraňovat, je důležité pochopit, proč se na vaší zahradě vůbec objevil. Mechu se obvykle daří ve stinných a vlhkých místech. Na jeho růst však mají dle odborníků z FairwayGreenInc vliv i faktory, které můžete do jisté míry ovlivnit. Jedná se zejména o:

  • Kyselá půda: Mech roste lépe v kyselé půdě, tedy půdě s nízkým pH. Pokud je to i váš problém, přidejte do půdy vápenec, aby se zvýšilo pH.
  • Špatná drenáž: Stále vlhká půda, která špatně odvádí vodu, je ideálním prostředím pro růst mechu. Pokud máte problém s odvodněním, zkuste provzdušnit půdu a zlepšit její strukturu přidáním písku nebo kompostu.
  • Nedostatek živin: Půda chudá na živiny nahrává spíše růstu mechu než trávy. Použijte trávníkové hnojivo, které zvýší obsah živin v půdě a podpoří růst trávy na úkor mechu.

Existuje hned několik možností, jak se mechu zbavit

V zásadě máte dvě možnosti. Buď mech odstraníte mechanicky nebo si vezmete na pomoc chemii. K ručnímu odstranění můžete použít hrábě nebo speciální nářadí na mech. Na mech v tomto případě zaútočte po dešti, když je vlhký a snadno se odstraňuje. Můžete použít i vertikutátor, který trávník provzdušní a pomůže vám mech odstranit. 

Co se týče chemických prostředků, ty je vhodné používat naopak za sucha a ideálně slunečna. Na trhu je obrovské množství speciálních prostředků proti mechu, které obsahují síran železnatý nebo síran amonný. Tyto produkty mech usmrtí a vy pak můžete mrtvý mech snadno seškrábnout. Pokud jsou vám herbicidy proti srsti, můžete použít i domácí roztok. Stačí smíchat 3 díly vody s 1 dílem octa a mech postříkat. Nechte působit několik dní.  

Jeden z triků, jak se zbavit mechu, je použít coca colu
Jeden z triků, jak se zbavit mechu, je použít coca colu | Zdroj: golubovy / Depositphotos

Sáhněte do lednice

Redaktoři z německého webu Merkur doporučují ještě jeden trik. A tím je Cola. Colu nejspíš používáte při bolestech břicha nebo v domácnosti na odstranění rzi nebo čištění toalety. Colou však lze vyčistit i malé plochy, které jsou zarostlé mechem a plevelem. Účinnou látkou je v tomto případě kyselina fosforečná, kterou Cola obsahuje v poměrně velkém množství. 

Nepodceňujte prevenci

Pokud se vám podařilo mechu zbavit, neusněte na vavřínech. Nezanedbávejte pravidelné sečení, provzdušňování a hnojení trávníku. Pěstujte odolnější druhy trávy, které lépe snášejí stín a vlhkost. A pokud se mech přece jen znovu objeví, zbavte se jej co nejrychleji, ať se opět nerozroste.

Zdroje článku: