Jdete na relax a chcete se tak i chovat. Ale i v sauně nebo na masáži byste měli dodržovat společenská pravidla

Jdete na relax a chcete se tak i chovat. Ale i v sauně nebo na masáži byste měli dodržovat společenská pravidla
Společenská pravidla jsou ustálené způsoby chování nebo zvyklosti, které se dodržují v určitých oblastech nebo situacích našeho života. Jaká společenská pravidla bychom měli dodržovat v saně nebo při masáži?

Etiketa v sauně

Sauna patří mezi velmi příjemné způsoby relaxace a odpočinku. První návštěva však může být trochu rozpačitá. Budete sedět nazí, v horku a s cizími lidmi. Jaká pravidla je vhodné dodržovat?

Vlastní ručník – ten použijete na sezení v sauně. Není hygienické sedět nahý na dřevěné lavici a potit se na ní. Sprcha – před vstupem do sauny se osprchujte. Nejen, že vyčistíte svoji pokožku, ale také ji připravíte na blahodárné účinky sauny. Plavky – v žádném případě není vhodné nosit do sauny plavky. Zachycuje se v nich vlhko a teplo. Není-li vám příjemné sedět před cizími lidmi nahý, požádejte o zapůjčení prostěradla.

Vhodné místo – než vstoupíte do sauny, uvědomte si kam, si chcete sednout, ať pak nerušíte ostatní návštěvníky tím, že se budete neustále přesouvat. V sauně stoupá teplo vzhůru. Na horních lavicích tak bude vyšší teplota. Jdete-li do sauny poprvé, raději se usaďte níže.

Dveře – po vstupu za sebou rychle a řádně zavřete dveře, ať zbytečně neuniká teplo a do sauny se nedostává chladný vzduch. Zachovávejte ticho a klid – pokud jdete do sauny s přáteli a budou s vámi i cizí lidé, nerušte klid hovorem.

Na masáži se nemusíte
I na masáži je slušné dodržovat určitá společenská pravidla | Zdroj: Peakstock / Shutterstock

Etiketa na masáži

Kromě toho, že masáž je příjemná, přináší i celou řadu zdravotních benefitů. Občas si ji dopřává každý z nás. Existují i společenská pravidla pro masáž?

Nahota – na masáž je potřeba odložit svršky a odhalit tělo. I když vás masér zakryje a nechá odhalenou pouze tu část těla, kterou masíruje, ne každému může být nahota před druhým pohlavím příjemná. Pokud nemáte konkrétního maséra nebo masérku, zkuste se na recepci domluvit na tom, kdo vás bude masírovat. Je důležité, abyste se cítili příjemně.

Sprcha – než půjdete na masáž, vždy se nejprve pečlivě osprchujte. Nejen, že očistíte pokožku, ale připravíte ji i na benefity, které masáž nabízí.

Informace masérovi – pokud vám nebude vyhovovat tlak, který masér vyvíjí, dejte mu to vhodným způsobem najevo.

Zdroj článku:
  • Autorský text