Rychlá bábovka a její příprava

Rychlá bábovka a její příprava
Zná to každý z nás – ohlásí se vám nečekaná návštěva a vy nemáte nic ke kávě. Skvělým a rychlým řešením může být hrk-hrk bábovka. Stačí vám jedna mísa, suroviny, forma, a předehřátá trouba. Do hodiny máte skvělou bábovku na stole.

Pokud opravdu spěcháte a nemáte čas na vážení surovin, naleznete zde i hrníčkovou verzi. Suroviny na tento moučník najdete prakticky v každé domácnosti. Díky tomuto rychlému receptu si ušetříte i čas s následným úklidem – vše totiž smícháte během pár minut v jedné jediné míse.

Potřebné suroviny

  • 4 vejce
  • 125 g oleje (1/2 hrnku)
  • 250 g minerálky (1 hrnek)
  • 230 g cukru (1 hrnek)
  • 15 g kakao (2 polévkové lžíce)
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 350 g pšeničné mouky (3 hrnky)
  • Máslo a mouku nebo strouhanku na vymazání formy

Příprava

Do připravené bábovkové formy dáme kousek másla, zapneme troubu a nastavíme ji na teplotu 60°C. Formu i s máslem vložíme do trouby a necháme tak máslo rozehřát. Jakmile je máslo rozpuštěné, formu opatrně vyndáme a pomocí metličky ho rozetřeme po celé vnitřní ploše formy.

Následně vysypeme formu moukou či strouhankou, aby se nám těsto při pečení nepřilepilo. Vše uděláme důkladně, abychom předešli případným potížím s vyklápěním výsledného moučníku. Tomuto kroku se můžeme vyhnout použitím silikonové formy, kterou těsně před přelitím těsta vypláchneme studenou vodou. 

Poté zvýšíme teplotu trouby na 180 stupňů a necháme ji předem předehřát, čímž zkrátíme dobu čekání na moučník. Dále budeme potřebovat pouze jednu velkou mísu a případně ruční mixér.

Zdroj: Viktory Panchenko / Shuttertock

Těsto:

Všechny potřebné ingredience si připravíme a postupně zvážené (popřípadě odměřené hrnkem) je přidáme do velké mísy. Všechny suroviny uvedené v receptu smícháme, přičemž na pořadí vůbec nezáleží.

Je pouze na nás, zda vše rozmícháme kvedlačkou nebo použijeme ruční mixér, který za nás těsto promíchá do hladka. Podstatné je, abychom všechny suroviny dobře propojili a vzniklo nám krásné vláčné těsto bez hrudek.

Jakmile máme těsto připravené, zbývá jediné – opatrně ho přelít do formy a tu vložit do předehřáté trouby. Celou bábovku pečeme přibližně 50 minut. Zda je těsto hotové poznáme pomocí špejle – pokud těsto stále lepí, bábovku v troubě ještě chvíli necháme péct.

"Do těsta můžeme přidat rozinky nebo kandované ovoce."

Jakmile je bábovka upečená, troubu vypneme, formu s moučníkem opatrně vyjmeme a necháme alespoň deset minut vychladnout. Následně bábovku vyklopíme na talíř či tác a posypeme moučkovým cukrem. Pokud jsme použili silikonovou formu, vyklopíme bábovku až po vychladnutí.

Místo cukru můžeme použít třeba rozpuštěnou bílou či hořkou čokoládu, kterou hotový moučník přelijeme. Při servírování lze talíř doplnit třeba i šlehačkou.

Rychlá bábovka je na světě, dobrou chuť.

 

Zdroj: