Na jakém řízku si rád pochutnává kuchař Babica?

Na jakém řízku si rád pochutnává kuchař Babica?
Že není řízek jako řízek, to nám potvrdí ti, kteří už vyzkoušeli několik variant jeho přípravy. Každý kuchař má na přípravu řízků svůj vlastní postup. Jirka Babica přiznává, že je řízek jeho nejoblíbenějším jídlem, a proto si na jeho přípravě dává opravdu záležet. Maso na řízek si klidně předpřipraví den dopředu. 

Kuchař Babica doporučuje nechat maso na řízek odpočívat v oleji přes noc 

Jak jistě sami dobře víte, řízek se dá udělat z různých druhů masa – z telecího, vepřového, králičího i z kuřecího. Kuchař Jirka Babica má nejradši řízek z vykostěné vepřové kotlety. Maso si nakrájí na plátky, po okraji každého plátku masa nařízne blanky, aby se maso při smažení nezkroutilo. Pak maso jemně naklepe.

Obecně se příliš nedoporučuje maso na řízky až příliš naklepávat, protože potom dostatečně nevynikne chuť masa. Než Babica začne s obalováním, potře plátky masa olejem, který způsobí, že maso bude měkčí. Maso potřené olejem pak nechá v lednici odpočívat minimálně dvě hodiny, lepší variantou je však nechat ho tam přes noc. 

„Čím Babica vylepšuje přípravu svých řízků? Do hladké mouky přisypává škrob – asi dvě polévkové lžíce škrobu na 200 gramů hladké mouky. Škrob způsobí, že bude řízek měkčí. Do vajíček pak přidává trochu smetany pro jemnější chuť a do strouhanky přidá jednu polévkovou lžíci kypřícího prášku. To, aby byl trojobal křupavý.“

Další tipy na chutnější řízky 

Tipů na chutnější řízky však existuje celá řada: 

  • strouhanku můžete ochutit bazalkou, petrželí nebo koriandrem, 
  • aby obal z řízků nespadával, je nutné strouhanku při obalování nestlačovat, nýbrž jí řízek jen posypat, 
  • trojobal bude na řízku lépe držet i díky tomu, že do vajec přidáte bílý jogurt (na jedno vejce jedna polévková lžíce bílého jogurtu), 
  • aby se olej nepřepaloval, vhoďte do pánve dvě párátka nebo dva silnější plátky brambory nebo mrkve, 
  • na pánev nedávejte více řízků najednou, protože dohromady ochladí olej, což způsobí, že se maso nebude řádně smažit, nýbrž jen dusit. 
Zdroje článku: