Několik tipů, jak pomoci dětem (nejen těm s poruchou pozornosti) uspořádat dětský pokoj

Několik tipů, jak pomoci dětem (nejen těm s poruchou pozornosti) uspořádat dětský pokoj
Dětský pokoj by měl být obrazem toho, kdo v něm žije. Pro dítě je bezpečným koutem, kde se může schovat, odpočinout si a načerpat sílu. Pokud si samo dítě nedokáže v pokoji uklidit, pomozte mu pokoj uspořádat tak, aby bylo co nejvíce soběstačné. Speciální pedagožka Cheryl. R. Carter vám radí, jak na to.

Nejdříve ze všeho se domluvte na tom, jak podle vašich představ vypadá uklizený pokoj. Pro každého to totiž může znamenat něco jiného. Neuchylujte se k výčitkám, spíš zjistěte, proč k nepořádku dochází a najděte společné řešení.

Pobízejte dítě, aby své věci průběžně třídilo na ty, co potřebuje, a na ty, co mu již neslouží. Bez jeho svolení z pokoje nic neodnášejte. Možná vám připadá, že by to vám i dítěti ušetřilo čas, ale opak je pravdou. Veďte dítě k zodpovědnosti za své věci a nechte je ať si o nich samo rozhodne. Smiřte se s tím, že k dětství patří sbírky víček od jogurtu, obalů od čokolád apod.

Připravte v pokoji tři krabice s nápisy: UKLIDIT, DAROVAT a VYHODIT a vše do nich roztřiďte.

Pokud dítě něco nechce vyhodit nebo věnovat, a přitom věc už nepotřebuje, domluvte se s ním na putovní krabici. Do velké krabice dejte vše, co momentálně nepotřebuje a krabici uložte na půdu, do sklepa nebo jiného skladovacího prostoru. Dohodněte se na termínu, kdy ji znovu vytáhnete. 

Zaveďte památkové krabice nebo truhly, do kterých mohou děti odkládat všechny věci, ke kterým si vytvořily citové pouto. 

Rozdělte dětský pokoj na jednotlivé sekce – místo na spánek a odpočinek, místo na hraní a pracovní prostor a dbejte na to, abyste věci roztřídili na správná místa.  

Vypracujte si s dítětem úklidový plán a vytvořte plánek, kam která věc patří. Do každé skříně zevnitř plánek nalepte, tak aby jej mělo dítě na očích, když skříň otevře, a povzbuzujte je, aby se jím řídilo. 

 

Zdroj:

  • Dítě s ADHD a ADD doma i ve škole, Cheryl R. Carter (Portál, 2014)

 

Zdroj článku:
  • Dítě s ADHD a ADD doma i ve škole, Cheryl R. Carter (Portál, 2014)