Ocet jako univerzální čistící prostředek

Ocet jako univerzální čistící prostředek
Došel vám čistič na sporák nebo leštič skla? Nezoufejte. Pokud máte doma obyčejný ocet, do drogerie nemusíte. Ocet je totiž vynikajícím univerzálním čisticím prostředkem téměř na vše. Domácnost s ním uklidíte za pár korun.

1. Využijte sílu octa na vašem prádle

Protože ocet příliš nevoní, málokoho by napadlo jeho použití při praní prádla. Pravdou však je, že ocet s přehledem zastoupí odstraňovač skvrn, prací prášek, aviváž, a ještě k tomu zvládne ošetřit vaši pračku od usazeného vodního kamene.

Co byste měli vědět, než ocet na prádlo použijete? Na prádlo ho nikdy nelijte v koncentrované formě. Dejte ho buď do přihrádky na prací prášek nebo ocet nařeďte, než jej přidáte do bubnu k prádlu. Při použití na prádle ocet:

  • bělí,
  • odstraňuje skvrny,
  • změkčuje vodu,
  • pohlcuje zápach a změkčuje tkaniny.
Ocet vyčistí vnitřek varné konvice, myčky i pračky, Foto: Dmitry Kalinovsky / Shutterstock

2. Ocet vyčistí vnitřek varné konvice, myčky i pračky

Protože je ocet zcela ekologický, je vhodný pro použití v rychlovarné konvici. Do vody v konvici přidejte šálek octa a nechte svařit. Ocet odstraní usazeniny vodního kamene v konvici a vydezinfikuje ji. Vodního kamene a dalších nečistot ocet zbaví i vaši myčku či pračku. Stačí nalít potřebné množství octa do pračky nebo myčky a zapnout ji na prázdno. Čím teplejší voda bude, tím lépe.

3. Ocet vyleští skla ve vaší domácnosti

Kromě jiného použití ocet funguje jako výborný leštič skel. Umyjte okna a zrcadla běžným způsobem. Nakonec na ně nastříkejte ocet (ten přelijte do rozprašovače) a setřete stěrkou nebo vyleštěte bavlněným hadříkem či papírovou utěrkou.

4. Ocet zlikviduje všechny pachy ve vaší domácnosti

Zatímco běžné osvěžovače vzduchu fungují na principu, kdy pach překryjí, ocet zápach pohltí. Proto je výborným prostředkem na vymývaní vnitřku ledničky. Do rohu ledničky dokonce můžete umístit misku s malým množstvím octa, který bude zápach z ledničky pohlcovat průběžně. Podobně můžete doma zlikvidovat všechny pachy, aniž byste se vystavovali nebezpečným chemikáliím.

5.Ocet mírně dezinfikuje

Přestože je ocet přírodním prostředkem, má také mírné dezinfekční účinky. Proto vás může zbavit plísně a zabít některé bakterie na všech površích u vás doma. 

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.healthline.com