Nový kvartál, nový ministr, Jan Blatný končí

Nový kvartál, nový ministr, Jan Blatný končí
Vládou Andreje Babiše otřásla další změna, když byl odvolán asi nejvytíženější ministr současnosti, kterého před časem sám Babiš nominoval. Jana Blatného nahradí v řadě Petr Arenberger.

Jan Blatný svolal na středeční dopoledne brífink, na kterém oznámil, že končí na postu ministra zdravotnictví. Z úřadu jej odvolal na žádost premiéra prezident Miloš Zeman. Podle Jana Blatného se jedná o politické rozhodnutí, na které má premiér samozřejmě právo. O svém uvolnění se dozvěděl v úterý večer, kdy byl Andrejem Babišem povolán na Úřad vlády. Dříve prý o odvolání vůbec nevěděl.

Odvolání jako politická hra

Proč byl ministr zdravotnictví odvolán zrovna ve chvíli, kdy čísla nakažených začínají klesat, může být pro někoho záhadou. Je však známo, že Jan Blatný a Miloš Zeman se společně neshodnou v otázce očkování vakcínou Sputnik V, což nejspíš prezidentovi vadilo, a i to může být jeden z důvodů odvolání pana Blatného. Bližší informace na tiskové konferenci nebyly uvedeny.

Má čisté svědomí a za zkušenosti je rád

Jak sám Blatný uvedl na brífinku, odchází s čistým svědomím a s jistotou toho, že pro řešení pandemie koronaviru dělal, co mohl. Rovněž také řekl, že je rád za cokoliv, co se během svého krátkého působení na ministerstvu naučil, a že rovněž děkuje za zkušenosti, které zde dostal. 

Jan Blatný rovněž apeloval na všechny, aby vládu a veškerá její rozhodnutí respektovali a věří, že z nejhoršího je Česká republika, co se pandemie týká, venku. Přesto bychom však neměli polevit a bojovat proti covidu dál.

V souvislosti s odvoláním Jana Blatného se též hovořilo o uvolnění ministra školství Roberta Plagy, tyto spekulace se však nenaplnily a ministr Plaga na svém postu zůstane i nadále.