Nejpopulárnější bábovka? Víte, která to je? Zkuste si ji připravit

Nejpopulárnější bábovka? Víte, která to je? Zkuste si ji připravit
Bábovka z Hery je asi ta nejvíce populární bábovka, se kterou se můžeme v našich kuchyních setkat. Znají jí všichni a existuje několik způsobů, jak bábovku upéct.

Bábovka z Hery je asi ta nejvíce populární bábovka, se kterou se můžeme v našich kuchyních setkat. Znají jí všichni a existuje několik způsobů, jak bábovku upéct. Naše babičky tuto bábovku milovaly a často ji pekly o nedělích. Mnohým z nás se vybavuje ta známá vůně z dětství, kdy naše babičky nebo maminky tuto bábovku pekly. Je to moučník, který často podáváme s čajem nebo kávou a vdechne do nás jakýsi pocit nostalgie. 

Někdo tento typ bábovky peče už se zavřenýma očima, jelikož se jedná o skutečně snadný recept. Pokud ale nevíte, jak na bábovku z Hery, pojďme se podívat na postup. Obrovskou výhodou je, že tato bábovka nevyžaduje žádné náročné ingredience a velmi často je všechny máme doma. 

Ingredience

  •  3 vejce
  •  2 dl mléka
  •  125 g másla nebo Hery
  •  140 g moučkového cukru
  •  2 vanilkové cukry
  •  300 g polohrubé mouky
  •  1/2 prášku do pečiva
  •  šťáva a kůra z jednoho citronu (není nutná)
  • kakao (podle chuti)

Postup

Příprava této bábovky je velmi jednoduchá a upéct ji zvládne každý začátečník. Jako úplně první věc, která je třeba udělat je předehřátá trouba. A to na 175 °C.
Připravíme si všechny sypké suroviny, které prosejeme do jedné misky. Je dobré před pečením prosívat suroviny, aby se nám v těstě nevytvořily žádné hrudky.

Ve druhé míse si utřeme připravený tuk, v našem případě Heru (ta by měla být změklá, jinak nám práci může zkomplikovat) s cukrem, aby nám vznikla krásná pěna. K ušlehané pěně poté přidáme žloutky a citronovou kůru se šťávou. To ale není nutností. Někdo citronovou kůru přidává jen kvůli tomu, aby bábovce dodala svěží nádech. Někdo se obejde ale i bez ní. 

Do pěny pak pomalu přidáváme mléko a na závěr prosátou polohrubou mouku, do které jsme si připravili i prášek do pečiva. Když máme těsto krásně vyšlehané, připravíme si sníh.

V míse si utřeme Heru, Zdroj: stockcreations / Shutterstock

Pozor! Metly musíme dokonale umýt, nesmí na nich být ani kapička těsta. Stejně jako nádoba, ve které budeme sníh připravovat. Vezmeme si bílky, ty do nádoby vylijeme a pozvolna začneme míchat. Bílky ale rovněž nesmí obsahovat ani kapičku žloutku nebo skořápky, jinak sníh v žádném případě nevyšleháme. Do míchání můžeme přidat cukr, ale i nemusíme. Šleháme tak dlouho, dokud nemáme dokonale tuhý sníh.

Ten pak vezmeme a přidáme ho do těsta, které s ním opatrně zamícháme. Připravíme si formu a část těsta do ní odlijeme. Do zbylého těsta přidáme kakao, pečlivě rozmícháme a lijeme na první vrstvu. Bábovku poté vložíme do trouby a pečeme necelou hodinu. Zhruba po 45–50 minutách bábovku zkontrolujeme a píchneme do ní, zda je dostatečně propečená nebo zda je potřeba ji ještě dopékat. Většinou ale výsledek poznáme podle krásné, zlatavé krusty, kterou bábovka vytvoří.

Po upečení necháme na chvilku vychladnout, a poté vyklepneme na talíř. K nedělnímu čaji je tato bábovka jako dělaná!

 

Zdroj:

Zdroj článku:
  • www.toprecepty.cz