Jakou péči vyžadují koupelnové předložky, protiskluzové podložky do vany, houby a jiná příslušenství do koupelny?

Jakou péči vyžadují koupelnové předložky, protiskluzové podložky do vany, houby a jiná příslušenství do koupelny?
Koupelna je prostor s mnoha věcmi a i když pořádně umyjete sprchový kout, umyvadlo, záchod a vanu, nemusí to stačit. O pozornost mýdla a kartáče si říkají také protiskluzové podložky do vany a sprchového koutu, koupelnové koberečky a jiné příslušenství do koupelny.

Na protiskluzových podložkách se mohou zachytávat nečistoty

Protiskluzové podložky jsou nedílnou součástí většiny koupelen. Jejich použití ve vaně nebo ve sprchovém koutě zajišťuje bezpečnější používání koupelny. Ale i protiskluzové podložky potřebují čas od času pečlivěji vyčistit. Většinou je stačí jen opláchnout vodou.

Zbytky mýdel a sprchových gelů, především pak těch na bázi oleje, se mohou na podložce zachytávat a tvořit na nich mastný film. Ten pak na sebe nabaluje další nečistoty. Vlhkost na protiskluzových podložkách navíc vytváří ideální prostředí pro množení bakterií.

Na čištění protiskluzových podložek si tedy vezměte běžně dostupnou dezinfekci, která slibuje zničení více než 99 % bakterií. S mastným nánosem vám pomůže jakýkoliv čistič na nádobí nebo jedlá soda. Na čištění podložek si můžete vzít zubní kartáček, se kterým zvládnete vyčistit i úzká místečka.

Po čištění nechte protiskluzové podložky pořádně vyschnout. Právě vyschnutí podložky po každém koupání, byť jejich neustálé vyndávání z vany není pohodlné, pomůže udržet jejich čistotu déle.

Důležité je, abyste je prali na teplotu 60 °C, Foto: New Africa / Shutterstock

Houby a koupelnové koberečky vyperte na teplotu 60 °C

Pokud v koupelně nemáte podlahové topení, může se stát, že vaše koupelnové koberečky kvůli vlhkosti zatuchnou. Dohlédnutí na jejich usušení v případě, že je namočíte, je tedy nanejvýš důležité. Koupelnové koberečky často perte, vzhledem k vlhkosti v koupelně se v nich mohou držet bakterie.

Důležité je, abyste je prali na teplotu 60 °C. To je nejnižší hranice teploty vody, při které spolehlivě zničíte všechny plísně a bakterie.

Bakterie se zachytávají také na houbách a žínkách. Ty doporučujeme prát častěji, klidně společně s ručníky a osuškami a také na teplotu minimálně 60 °C. Jedině v čisté koupelně vám budou mycí rituály přinášet radost.

Zdroje článku: