Inspirace na volné podzimní dny: Stavění domků a domečků s dětmi

Inspirace na volné podzimní dny: Stavění domků a domečků s dětmi
Postavit vlastní domek je snad sen každého dítěte. Jistě si vzpomenete, jak jste jako malí rádi zalezli do tajného koutku a celé dny si tam hráli. S dětmi se vám vzpomínky opět oživí.

Je zcela přirozené, že děti rády objevují místa skrytá dospělým a se zájmem si je utvářejí dle svých představ, zvláště mají-li možnost hrát si venku. Právě v přírodě děti najdou dostatek materiálu, ze kterého vytvářejí domky, úkryty a chýše. Mezi nejvděčnější základní materiály, které lze v přírodě nalézt, patří zejména větve, listí, sláma či seno. Pro lepení mohou využít hlínu či jíl, na svazování trávu či lýko.

Při stavbě složitějších úkrytů se mnohdy setkají se situací, kdy neví jak dál. Nastává čas na spolupráci s rodiči nebo se staršími sourozenci. Společně si vyzkouší týmovou práci.

Dříve, než se s dětmi do stavby pustíme, je vhodné děti seznámit s různými typy konstrukcí, jejich závislosti na vývoji v průběhu historie a prostředí ve kterém vznikaly. Začneme s popisem staveb, kdy byl člověk odkázán na použití výlučně původních přírodních materiálů, až se dostaneme k moderním konstrukcím z železobetonu či skla.

Každý dům začíná základem. Ten bychom měli vytvořit z pevného materiálu, jakým jsou kameny spojované jílem. Zvolíme-li pro základ dřevo, můžeme využít vhodně rozmístěné pařezy, ke kterým upevníme silnější větve či upravené trámky pomocí hřebíků. Obvodová konstrukce může vzniknout například spojováním větví či proutí pomocí provázků nebo pouhým propletením. Žádný dům se neobejde bez střechy. Pro tu nám poslouží opět konstrukce z větví pokrytá rozprostřenou trávou či mechem. 

Pro rozvoj dětské zručnosti je dobré zkusit si stavbu vlastního domu bez ohledu na jeho velikost. Od nejmenších dětí s jejich drobnými domečky pro skřítky, až po děti starší, které se pustí do odvážnějších staveb.