Krok za krokem při přesazování oleandrů

Krok za krokem při přesazování oleandrů
Oleandr získává na oblibě. Je to keř či malý strom s tmavě zelenými úzkými listy, s květy, které omamně voní a může se pochlubit svojí barevností. Rostlina je jedovatá.

Obezřetnost na místě

Při manipulaci s touto rostlinou buďte velmi obezřetní. Oleandr patří mezi prudce jedovaté rostliny. Ve všech svých částech obsahuje srdeční glykosidy, zejména oleandrin. Používejte ochranné prostředky.

Jaro je skvělé období na přesazování

Pokud jste nechali oleandr přezimovat v prostoru, kde se držela teplota pod deset stupňů Celsia, můžete už od dubna postavit oleandr na terasu nebo na balkón. Jestliže oleandr přezimoval ve vyšších teplotách, pak s přesazováním vyčkejte raději na období po třech zmrzlých.

Přesazování této rostliny v truhlíku je velmi smysluplné, než se oleandr dostane do své fáze růstu. Jelikož mladší rostliny se těší rychlejšímu růstu, doporučuje se každým rokem přesazování oleandru. Pokud je rostlina starší, stačí přesazovat každých pět až deset let.

Jak na přesazování oleandru?

Čas na přesazování je nejpozději v momentě, kdy kořeny vykukují z drenážního otvoru. Také vás mohou upozornit žluté nebo odpadávající listy na fakt, že rostlina v květináči už nedostává dostatek živin a vody. V tomto případě je také nutné přesazení oleandru do nové nádoby.

Jestliže máte oleandr větší velikosti, pak se doporučuje před přesazováním oleandr důkladně zalévat, aby se dal potom z květináče jednodušeji zdvihnout.

Krok za krokem

Odstraňte nožem z kraje nádoby kořenový bal a uřízněte kořeny vyčnívající z drenážního otvoru. Oleandr vyjměte z květináče, uvolněte kořeny a zbavte se staré zeminy. Pokud je to nutné, je možné asi třetinu pod spodními kořeny odstranit. Na stranách se doporučuje kořeny zkrátit. Když je vaším záměrem přesadit rostlinu do nové nádoby, tak by nádoba měla být v průměru o pět až osm centimetrů větší, než je kořenový bal. Doporučuje se zakrýt drenážní otvory keramickými střepy a naplnit je drenáží. Oleandr zasaďte doprostřed květináče a kolem něj nahrňte zeminu, nejlépe doplněnou hnojivem, protože oleandr je náročný na přísun živin z půdy. Vyrobte okraj na zalévání a rostlinu zalejte.

V jaké půdě se oleandru daří?

Chcete-li dosáhnout vyrovnaného poměru mezi kořenovým balem a nadzemními výhonky, doporučuje se oleandr trochu sestříhat. Jelikož oleandr v přírodě vyrůstá ve vápenité těžké půdě, není pro něj vhodná normální zemina pro rostliny v květináči. Buď je možné koupit si speciální zeminu pro oleandr, nebo je možné namíchat si substrát. Substrát je potřeba namíchat s jílem v poměru 1:1 a vmíchat do něj trochu písku. Je vhodné zalévat nejlépe vodou z vodovodu, protože ta obsahuje více vápníku než dešťová voda.

Oleandr

Jedná se o stálezelené kvetoucí keře, případně menší stromy. Pocházejí ze Středomoří a ze subtropických oblastí. Původní botanické druhy jsou jen tři. Avšak variací kultivarů je mnoho. Na některých místech byste našli i „zdivočelé“ oleandry.

Zdroje článku: