„Známá mojí známé říkala“ aneb největší hoaxy ohledně koronaviru

„Známá mojí známé říkala“ aneb největší hoaxy ohledně koronaviru
Dezinformace se dnes přes sociální sítě říší raketovou rychlostí. Na téma koronavirus jich vzniká nepřeberné množství, během nouzového stavu ale takové hoaxy častokrát hraničí s poplašnými zprávami. Které jsou ty nejrozšířenější a proč jim nevěřit?

Netestovaní pozitivní 

„Kamarádka mojí známé byla šla na testy, kvůli nekonečně frontě se ale nakonec otestovat nenechala a odešla. Přesto jí za dva dny přišla SMS s tím, že je pozitivní.“ Každý uživatel Facebook se jistě setkal hned s několika rozličnými statusy, hlásajícími přesně takový zkrat v testování. Stačí zapojit kritické myšlení a každého hned napadne, že se jedná o nesmysl. To hned z několika důvodů. Člověk, který takový status napíše, je z pravidla téměř anonymní, bez profilové fotky, často bez reálného jména a dalších informací na profilu. Další společným jmenovatelem podobným výmyslů je, že se incident nikdy neodehrál dané osobě, ale má ho z druhé, často i šesté ruky - „přítel dcery známé mojí kamarádky“. Nejzásadnější ale je, že k ničemu takovému ve skutečnosti dojít nemohlo, protože své kontaktní informace sdělujete hygieně až v momentě, kdy jste testovaní. Pokud tedy daný člověk odejde při čekání ve frontě, hygiena na něho telefonní číslo nemá a v podstatě ani neregistruje jeho přítomnost na testovacím místě.

Samozřejmě nikdo nepopírá, že k mnohým chybám při trasování a testování došlo. Případy, kdy přijde SMS špatnému příjemci, se dějí. Testů jsou tisíce a k chybám dochází, žádná z toho však nesnižuje věrohodnost testů. 

Vpravují do nás čipy

Jsou i tací, kteří zastávají názor, že covid-19 byl uměle rozšířen proto, aby nám mohly být do těla vpraveny sledovací čipy. V některých verzích této báchorky tak činí vláda pod vedením Billa Gatese. Během testování údajně vpravují skrze nosohltan do mozku nanočipy, jiní tvrdí, že se tak bude dít při očkování. Jeden z uživatelů Facebooku tento hoax opět podložil historkou, tentokrát o kamarádovi z Anglie, kterého několik dní po testování bolela hlava a tekla mu z nosu krev. Když se o něco později u televize šťoural v nose, vypadl mu z něho nanočip. Pro větší autenticitu autor příspěvku přiložil také fotku onoho čipu. Samozřejmě ukradenou z internetu, která zachycuje úplně jiný čip. 

Roušky nás otráví 

Jediná zdravotní rizika nošení roušek přináší pouze v případě, že ji neměníte dostatečně často. Roušku je třeba po každém použití vyměnit za nový kus, nejenom, že se snižuje její účinnost, ale také se v ní množí bakterie a plíseň. Fakenews o tom, že se pod rouškami hromadí oxid uhličitý, který poté dýcháme, jsou od pravdy na míle daleko. Rouška zadrží jednotlivé kapénky, ale molekuly, které dýcháme a vydechujeme, jsou mnohonásobně menší a tkaninou projdou bez problému.