Výlet do Poděbrad vám udělá dobře na srdci i na duši

Výlet do Poděbrad vám udělá dobře na srdci i na duši
Česká republika nabízí řadu zajímavých míst, kam stojí za to se vypravit na výlet. Jedním z nich jsou i středočeské Poděbrady. Co zajímavého tady můžete potkat?

Po stopách krále Jiříka

Lázeňské město leží v okrese Nymburk a má asi 14 tisíc obyvatel. Léčí se tu hlavně nemoci srdce, ale také pohybového ústrojí. Do Poděbrad jezdí i pacienti s cukrovkou.

Významnou stopu zde zanechala i historie. Ta upomíná hlavně na osobnost krále Jiřího z Poděbrad. Sochu panovníka ostatně najdete i na hlavním poděbradském náměstí. Přímo z něj se můžete vypravit k místní dominantě, jíž je zámek.

Ten nechal vybudovat král Přemysl Otakar II. Nyní slouží prostory potřebám muzea a Ústavu jazykové a odborné přípravy zahraničních studentů Karlovy univerzity. Nachází se tu mimo jiné i Památník krále Jiřího.

Lázně by nebyly lázněmi bez léčivých minerálních pramenů. První byl objeven přímo na nádvoří zámku na počátku 20. století. Dostal název Poděbradka. Následoval ještě pramen Bülowův, Hohenlohe a Charicléa.

Co dělat v Poděbradech

Zejména v létě si můžete dopřát půvabnou procházku po kolonádě. Chloubou lázeňského parku jsou proslulé květinové hodiny, které tu jsou už od roku 1936. Navrácen k nim byl i malý trpaslík, který svým kladívkem odbíjí čas v patnáctiminutových intervalech. V 60. letech byla postavička coby kýč odstraněna, poděbradský trpaslík však k hodinám neodmyslitelně patří

Během léta pak Poděbrady ožívají festivalem Soundtrack. Poprvé byl uspořádán v roce 2016 a pravidelně se koná vždy na konci srpna. Zakladatelem je Michal Dvořák z kapely Lucie.

S dětmi lze doporučit zejména návštěvu LEGO muzea, které nabízí více než 3000 exponátů. Děti si mohou nejenom prohlédnout vystavené exponáty, ale také si hrát v dětském koutku. Poděbradské muzeum je mezi těmi českými aktuálně nejmladší.

Návštěvu Poděbrad můžete zakončit například koupí tradičních lázeňských oplatek a usednutí na parník. Výletní loď má dvě trasy, jezdí buď na soutok Labe a Cidliny, případně do nedalekého Nymburku.