Žirafí bábovka. Víte, co má se žirafou společné?

Žirafí bábovka. Víte, co má se žirafou společné?
Pokud si myslíte, že je bábovka tím nejnudnějším dezertem pod sluncem, tak to vám při jejím pečení chybí představivost. Zejména děti může upoutat tak zvaná žirafí bábovka, která je raz dva hotová, ale vypadá, jako byste nad ní strávili věčnost.

Při pečení bábovky se fantazii meze nekladou

Myslíte si, že bábovka je dezertem ke kávě pouze z nouze, když nemáte k nabídnutí nic jiného? Tak to jste na omylu. Také při pečení bábovky si jde hezky vyhrát nejen s její chutí, nýbrž také s jejím vzhledem. Učarovat chuťově i opticky vás může žirafí bábovka. Se žirafou má společné stylové prolínání barev její srsti. I přesto, že na žirafí bábovku budete potřebovat vytvořit rovnou dva těsta, nezabere vám jejich příprava více než 35 minut. Jaké suroviny na žirafí bábovku potřebujete?

Suroviny potřebné pro žirafí bábovku

Na těsto z vaječných bílků potřebujete:

  • 5 vaječných bílků,
  • 100 gramů krupicového cukru,
  • 50 ml rostlinného oleje,
  • 50 ml mléka,
  • 150 g polohrubé mouky,
  • špetku soli,
  • čajovou lžičku vanilkového extraktu,
  • čajovou lžičku kypřícího prášku do pečiva.

Na těsto z vaječných žloutků si připravte:

  • 5 žloutků,
  • 100 gramů krupicového cukru,
  • 50 ml rostlinného oleje, 
  • 75 ml mléka,
  • 130 g polohrubé mouky,
  • čajovou lžičku kypřícího prášku,
  • čajovou lžičku vanilkového extraktu.

Dále potřebujete kakao na prosypávání mezi těsty.

Jaký je postup?

Předehřejte si troubu na teplotu 180 °C a pečlivě vymažte bábovkovou formu. Úplně nejlepší je pro to sádlo, které se tolik nepřepaluje.

Pokud máte čistý mixér, začněte s bílkovým těstem, tedy se šleháním bílků. Víte, že pokud na bílkový sníh použijete bílky v pokojové teplotě, ušleháte jej mnohem snadněji? Ušlehejte tedy všechny bílky do tuhého sněhu. Před úplným vyšleháním sněhu přidejte do bílků také cukr. Do bílkového sněhu pak zapracujte také mléko, olej, špetku soli, kypřící prášek, vanilkový extrakt a nakonec do směsi zapracujte také prosetou polohrubou mouku. Bílkové těsto odložte bokem.

Žloutkové těsto vytvoříte umícháním žloutků s cukrem. I do této směsi přidejte olej, mléko, vanilkový extrakt a na závěr mouku, kterou jste smíchali se solí a kypřícím práškem.

Jak vytvořit žirafí efekt?

Abyste vytvořili žirafí efekt, vysypte dno vymazané a vysypané bábovkové formy kakaem. Na kakao pak nalijte polovinu bílkového těsta. Povrch těsta ve formě opět posypejte kakaem a nalijte na něj půlku žloutkového těsta. Celý postup ještě jednou zopakujte. Tedy na žloutkové těsto dejte kakao, na něj zbytek bílkového těsta, zase kakao a zbytek žloutkového těsta.

Žirafí bábovku pečte v troubě asi 55 minut, po upečení vyklopte a počkejte, až vychladne. Nejlepší je pro to chladnoucí mřížka, která zajistí rovnoměrné chladnutí bábovky a zamezí srážení vlhkosti.

 

Zdroje: