Zima se blíží. Nenechejte zahradní nábytek napospas rozmarům počasí

Zima se blíží. Nenechejte zahradní nábytek napospas rozmarům počasí
Ať už máme dům se zahradou, chalupu, chatu nebo balkón, jedno máme většinou společné. Tím je vybavení odpočinkového místa zahradním nábytkem. Může se jednat o masivní dřevěné lavice a stůl, kovové posezení či ratanovou pohovku, chceme, aby nám toto vybavení sloužilo co nejdéle.

Nábytek jsme vybírali, protože se nám líbil a on se nám za naši koupi odvděčoval poskytnutím příjemného sezení a stolování ve chvílích pohody. Ačkoliv je v dnešní době většina těchto kousků vyrobena z kvalitních materiálů, neznamená to, že jsou naprosto nesmrtelné. Určitě přečkají bez úhony náhlou letní bouřku, ale před zimou si zaslouží naši ochranu. V zimních měsících tento nábytek jistě využívat nebudeme, a navíc střídání silných mrazů, slunečního svitu, prudkých dešťů a sněhových vánic zanechá následky i na nejodolnějších materiálech. Tím, že v podzimních měsících nábytek ošetříme a uskladníme, mu značně prodloužíme životnost.

Podzimní zazimování zahradního nábytku

Sejmutí podsedáků

Prvním krokem je sejmutí všech látkových podsedků, jejich vyprání, usušení a uskladnění v místnosti, kde nehrozí poškození hlodavci.

Čištění

Nyní už následuje důkladné vyčištění zahradního nábytku. Teplou vodou a saponátem omyjeme všechny plochy za použití kartáče. Nábytek pletený, z přírodního nebo umělého ratanu napřed zbavíme nečistot ve škvírách vysavačem. Následně je důležité nechat nábytek pořádně vyschnout. Mokré čištění je třeba dobře naplánovat podle počasí, aby byla záruka dostatečného vysušení nábytku.

Ošetření

Na dřevěný nábytek použijeme exteriérovou impregnaci, která bude chránit dřevo jak před vlhkostí, tak před plísněmi, mikroorganismy, hnilobou a dřevokazným hmyzem.

Nábytku z hliníku naolejujeme panty a použijeme antikorozní přípravek.

U nábytku z přírodního ratanu a proutí postupujeme jako v případě dřevěného nábytku. Můžeme jej také před zimou nalakovat.

Plastový nábytek žádné větší ošetření před uskladněním nepotřebuje.

Železný nábytek je ojedinělý, je ovšem silně náchylný k rezivění. Po očištění a usušení musíme pečlivě prohlédnout všechny plochy a zkontrolovat, jestli se někde neobjevuje rez. V případě rezivění je nutné použít odstraňovač rzi z některého hobby centra. Můžeme také vyzkoušet lidový návod na odstranění rzi octovou vodou. Zrezlé místo namočíme do vody s octem, pokud to možné není, potíráme místo štětcem namáčeným v octové vodě. Následně hadříkem odstraníme rez.

Nábytek z balkonu je vhodné uskladnit například do suchého sklepa.
Nábytek z balkónu je vhodné uskladnit například do suchého sklepa | Zdroj: Dariusz Jarzabek / Shutterstock

Uskladnění

Ideálním místem pro uskladnění jakéhokoliv zahradního nábytku je bezmrazá, suchá a dobře větraná místnost. Pokud nábytek skladujeme v obytném domě, nejspíš nebude problém takovou místnost najít. Ovšem chaty a chalupy, které na zimu opustíme, rozhodně  místnost bez mrazu nezaručí. Pro nábytek z balkónu bytu využijeme pravděpodobně sklep, pokud není příliš vlhký.

Vhodné místo k uskladnění podle materiálu nábytku

Napřed si uvědomíme, před čím vlastně musíme chránit náš nábytek během zimy. Jsou zde tři faktory: VLHKOST, MRÁZ A HLODAVCI

Přírodní materiály: Dřevo, přírodní ratan a proutí

Trpí všemi třemi faktory, ale především vlhkostí. Důležitá je tudíž suchá místnost, garáž, dílna, kůlna, může být i skladovací zahradní kontejner, důležité je, aby na místo nepronikli myši, hraboši a rejsci. Pokud je dřevěný nábytek z masivu a nelze jej nikterak stěhovat, je dobré po ošetření přehodit přes něj alespoň nepromokavou plachtu tak, aby byl shora chráněný před deštěm a sněhem, ale odspoda větral.

Železný nábytek

Trpí pouze vlhkostí. K uskladnění pouze suché prostředí.

Hliníkový nábytek

Odolný vůči všem faktorům, vzhledem k možnosti železných pantů, je třeba zvážit místnost suchou a nenechat ani tento nábytek venku.

Plastový nábytek

Odolný vůči vlhkosti. Mráz plast naruší a může se stát opravdu křehkým, také hlodavci si v zimě na plastu rádi pochutnají.

Nyní už víte, jak uskladnit svůj oblíbený zahradní nábytek. Správným ošetřením a uskladněním mu značně prodloužíte jeho životnost.