Sbohem, břišní tuku. Odteď bude vaším věrným společníkem lahodný dietní nápoj z jablečného octa

Sbohem, břišní tuku. Odteď bude vaším věrným společníkem lahodný dietní nápoj z jablečného octa
Pokud chcete rychle zhubnout pár kilo, osvěžující nápoj switchel s jablečným octem a zázvorem by podle všeho měl být ideálním řešením. Jeho hlavními složkami jsou vedle už zmíněných také voda, citron a med. Ačkoli se ve skutečnosti nejedná o dietní zázrak, má jistě ozdravné účinky.

Switchel prospěje trávení a urychlí spalování kalorií

Jablečný ocet proslul řadou zdravotních přínosů. Obsahuje základní vitamíny a minerály (např. vitamín C, draslík a železo), které posilují imunitní systém a pomáhají trávení. V nápoji switchel prý zmírňuje zažívací potíže, dokonce může snížit hladinu cholesterolu. Měl by také stabilizovat hladinu cukru v krvi zvýšením citlivosti na inzulín. Díky tomu je přírodní produkt zajímavý rovněž pro pacienty s cukrovkou. Častější užívání se doporučuje i lidem majícím problémy s nadváhou. Jablečný ocet totiž zrychluje metabolismus a rychleji vyvolá pocit sytosti.

Další klíčovou složkou nápoje je zázvor, známý protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Ty mohou pomoci snížit zánět v těle a riziko chronických onemocnění. Dále zázvor zlepšuje trávení, zmírňuje nevolnost a reguluje chuť k jídlu. Látky v něm obsažené poskytují hřejivý účinek. To pak vede ke zlepšení krevního oběhu a zvýšení metabolismu. Následné zvýšené pocení způsobí ochlazování těla, což zase spaluje další kalorie.

Citrony se považují za zásadité potraviny vyrovnávající pH těla. Díky vitamínu C jsou vskutku zdravým ovocem. Tento vitamín podporuje mimo jiné tvorbu kostí a posiluje zuby. Má též antioxidační účinek a chrání tělo před volnými radikály.

Med obsahuje vitamíny a minerály posilující obranyschopnost organismu a podporující proces hojení. Chlubí se i hydratačním a protizánětlivým účinkem. Vysoký obsah fosforu má uklidňující vliv na mysl a duši.

Připravte si vlastní nápoj v pohodlí domova

Ačkoli neexistují vědecké důkazy o tom, že by switchel skutečně pomáhal při hubnutí, někteří na něj v tomto směru přísahají. Ostatně stimuluje metabolismus a v kombinaci se zdravou stravou by měl hubnutí usnadnit. Doplňte ho ovocem, zeleninou a celozrnnými produkty. Nápoj je k dostání v obchodech už namíchaný, ale můžete si ho snadno vyrobit doma.

Příprava nemůže být jednodušší. Začněte s jedním dílem jablečného octa a smíchejte ho se čtyřmi díly vody. Poté přidejte čerstvě nastrouhaný zázvor, citronovou šťávu a med podle chuti. Dobře promíchejte, dokud se med úplně nerozpustí, a nechte switchel alespoň 30 minut louhovat v lednici, aby byly chutě intenzivnější.

Na šest porcí budete potřebovat 1,2 l vody, 80 ml jablečného octa, 100 ml citronové šťávy, 100 g zázvoru a 70 g medu. Pro větší osvěžení nezapomeňte přidat kostky ledu. Pokud ale máte rádi pikantnější nápoje, můžete přisypat špetku mletého kajenského pepře. Drink si dopřejte pěkně vychlazený během dne, ideálně před jídlem.

Zdroje článku: