Úřední maturity: Kterak Babiš lovil voliče mezi studenty

Úřední maturity: Kterak Babiš lovil voliče mezi studenty
Podzimní poslanecké volby se blíží a ANO tradičně rozhazuje sítě napříč všemi generacemi. V posledních dnech veřejností hýbe očekáváné stanovisko ohledně průběhu maturitních zkoušek a Babiš oroduje za udělení úředních maturit.

Předvolební úplata

Na přelomu léta a podzimu to bylo razantní rozvolnění opatření, jež nás mělo vrátit zpět do normálního života, kterým Babiš útočil na voliče před senátními volbami. Velkou kauzou je prosincové rouškovné, tedy přídavek pět tisíc korun důchodcům, který měl dle vlády kompenzovat inflaci. Ministryně financí Schillerová odmítá, že by šlo o populistický krok, opozice ale rozhodnutí označila za koupi voličů. 

Podle Babiše je to lidské 

Podle premiéra by měla být maturitní vysvědčení udělena na základě průměru známek z předchozích čtyř let, a to na všech středních školách. Ustoupil by tak od původního plánu MŠMT, dle kterého byly zrušeny slohové práce a na didaktické testy byl prodloužen čas o 10 až 15 minut. Podle jeho návrhu by ti, kteří by nesouhlasili s výslednou známkou, dostali možnost maturitu absolvovat dle původního plánu MŠMT. Hlavním Babišovým argumentem je stres a trauma studentů z nejistoty. Zároveň si nemyslí, že by v budoucnu úřední maturita studenty znevýhodňovala například u zaměstnavatele. 

Učitelé se proti návrhu bouří 

Babišovo stanovisko nenachází zastání ani v jeho vlastních řadách. Ministr Plaga úřední maturitu označil za neadekvátní cestu, přiklonil se ale k dalším úpravám nynějšího stanoviska, vzhledem k tomu, že návrat absolventů do škol je v současné situaci v nedohlednu. Vlnu nevole svým výrokem zdvihl zejména v řadách kantorů. Proti udělení úřední maturity se vyjádřily asociace ředitelů gymnázií, zdravotních škol, obchodních akademií, ředitelů hotelových škol nebo ředitelů ZŠ. Také tyto organizace označily Babišův návrh za populistický. 

Standardní maturitu chtějí také studenti 

Již počátkem února proběhl před budovou MŠMT protest, při kterém středoškoláci zapalovali svíčky jako symbol vzdoru vůči zrušení závěrečných zkoušek. Celá řada absolventů by sice zrušení z pohodlnosti uvítala, je tu ale velké množství těch, kteří si chtějí zkouškou projít, a navíc se obávají budoucích důsledků. Největším problémem v očích žáků závěrečných ročníků však zůstává nejistota ohledně formy zkoušek, která několik měsíců před konáním stále panuje.