Pečení s dětmi: Čokoládové muffiny a skořicové sušenky

Pečení s dětmi: Čokoládové muffiny a skořicové sušenky
Motají se vám stále děti v kuchyni a žadoní o něco sladkého? Spojte příjemné s užitečným a zapojte je do příprav pečených dobrot. Vybrali jsme pro vás ty nejjednodušší, které s dětmi zvládnete levou zadní.

Čokoládové muffiny

Snadno se připravují, jsou vynikající a vždy se hodí. Stačí mít doma formu na muffiny, papírové košíčky a tabulku dobré čokolády. 

Do mísy prosejeme 150 g bílé špaldové mouky, přidáme 200 g jemného třtinového cukru, 1 a ½ lžičky prášku do pečiva, špetku mořské soli a na špičku lžičky jedlé sody, doplníme 100 g mletých mandlí. Do jiné misky rozklepneme 3 vejce, přidáme 150 ml tučného jogurtu, 150 g rozpuštěného másla a 1 lžičku vanilkového extraktu. V hrnečku si smícháme 1 dcl mléka s 60 g kvalitního kakaového prášku a směs opatrně nalijeme do misky s vejci. Uprostřed promíchaných sypkých přísad uděláme důlek a vlijeme do něj čokoládovou směs s vejci. Přidáme nasekanou tabulku kvalitní čokolády a vše promícháme. Ve formě pečeme asi 20 minut na 180 °C. Vychladlé muffiny můžeme ozdobit šlehačkou a hoblinkami čokolády.

Skořicové sušenky

Nádherně provoní dům a na stole se po nich jen zapráší. Úžasná svačinka na procházku do lesa nebo prostě jen tak k čaji. 

Prosejeme 150 g celozrnné špaldové mouky se lžičkou prášku do pečiva a půl lžičky soli, přidáme 75 g světlého třtinového cukru, 150 g změklého másla a lžičku skořice. K tomu vyklepneme 1 vejce. Všechny suroviny zpracujeme do sušenkového těsta ve tvaru válečku. Těsto necháme několik hodin v ledničce nebo 30 minut v mrazničce odpočinout. Čím studenější těsto před pečením bude, tím budou sušenky křupavější. Předehřejeme troubu na 170 °C, plech vyložíme pečícím papírem. Studené těsto nakrájíme na 30 stejně silných koleček nebo necháme děti tvořit různé tvary, i přestože sušenky nebudou dokonalé. Dávejme pozor, aby sušenky nebyly těsně vedle sebe, protože při pečení nabydou. Pečeme 15 minut dozlatova. Před ochutnáním necháme vychladnout.