Ozdravná síla rodinných rituálů

Ozdravná síla rodinných rituálů
Rodinné tradice, jež přinášejí obnovu sil pro všechny její členy, jsou důležitou součástí rodinné kultury. Rodina si praktikováním rituálů vytváří silný imunitní systém, ve kterém jsou všichni odolnější vůči tlakům společnosti a dalším negativním vlivům. Máte taky své vlastní rodinné zvyky?

Rodinná večeře

Kuchyňský stůl je výbornou příležitostí pro rodinné hovory u dobrého jídla. I kdyby se rodina měla sejít u společné večeře pouze jednou týdně, je setkání všech členů důležitým bodem v rozvrhu. S trochou úsilí můžete proměnit společné večeře ve smysluplná setkání. Pokud každý přiloží ruku k dílu, tak i příprava a úklid se stanou příjemnějšími.  

Společné čtení

Vůbec nezáleží na tom, jak staré jsou vaše děti. Společná četba má své kouzlo, které žádná audiokniha nenahradí. Zážitek z četby je umocněn vaší blízkostí a diskuzí nad přečteným příběhem. 

Rodinná zábava

Činnosti, při kterých je legrace a zábava jsou nedílnou součástí rodinného poslání. Společnou zábavou se může stát návštěva divadelního představení, řádění v bazénu nebo třeba jen desková hra. Důležité je, aby aktivita všechny bavila a nezapomněli jste na ni ve svém nabitém diáři. 

Společná práce

Rodinnou pospolitost významně podporuje také společná práce. Zapojit děti do domácích prací může být pro některé rodiče pořádnou výzvou. Najít si čas a mít trpělivost spolu něco dobrého upéct nebo uklidit podzimní zahradu není jednoduché, ale stojí se za to překonat. Rodinnou brigádu je dobré propojit s něčím zábavným nakonec – společným večerem u filmu, táborákem na zahradě nebo třeba bojovkou.   

Rodinný výlet

Výlety a dovolené přirozeně obnovují síly celé rodiny. Už jen rodinné plánování společného výletu je velkým úkolem a úžasným stmelujícím prvkem. Nezáleží ani na tom, kam se rodina rozhodne vyrazit, jako na tom, že podobné tradiční aktivity dodávají rodině pocit stability a vzájemného propojení.