O něčem se prostě nemluví... Jak se na veřejnosti nechovat nevhodně

O něčem se prostě nemluví... Jak se na veřejnosti nechovat nevhodně
Družení a seznamování se s novými lidmi může být někdy náročné. Zejména v rámci firemních či jiných profesionálních konverzací je zkrátka ideální některá témata vůbec nevytahovat. Tušíte, která to jsou?

Politika

Při současné politické situaci – která prakticky nikdy není příznivá úplně pro všechny – je pravděpodobné, že se nikdo nebude chtít bavit o nuancích světové geopolitické situace při koktejlu nebo večeři u stolu. Pokud jde o politiku, je lepší o ní vůbec nemluvit, pokud je vaším cílem navázat kontakty s kolegy a klienty. Horké politické výpady si nechte v kotli pro své přátele a osobní sociální sítě.

Víra

Ne každý, kdo se oddal některému náboženství či duševnímu přesvědčení, o tom rád mluví na veřejnosti, a to je v pořádku. Pokud nejste v blízkém osobním vztahu s vašimi konverzačními partnery, je lepší toto téma vůbec neotevírat. Víra lidí může být jedním z nejdůležitějších aspektů jejich života, a proto se může jednat o velmi intimní téma. Náboženské neshody mohou rozvrátit celé národy, takže snadno zničí i zdánlivě nevinný rozhovor.

Finance

Také peníze mohou být zvláštní a citlivé téma. Každý má ke svým penězům jiný vztah a být v tomto ohledu zbytečně zvídavý může z místnosti pořádně vyrazit dech, takže o tom raději nemluvte. To platí i pro informování lidí o tom, jak se vám po finanční stránce daří. Právě jste dostali pěkný bonus nebo vysoké zvýšení platu? Gratulujeme, ale nechte si to pro sebe, případně pro rozhovor se svým partnerem doma.

Svou finanční situaci také raději nerozebírejte.
Svou finanční situaci také raději nerozebírejte | Zdroj: Asti Mak / Shutterstock

Rodina a zdraví

Hranice mezi přátelským a kamarádským vztahem může být ošemetná, zejména pokud pracujete v marketingu nebo prodeji. Nebuďte tedy zbytečně sdílní. Nezapomeňte, že váš vztah s klienty by měl být čistě profesionální, nikoli osobní. Ušetřete si zdravotní problémy pro příští setkání s přáteli. Totéž platí při otázkách na osobní život, na partnery či milenecké poměry. Přehnané sdílení vás velmi snadno dostane do situace, ze které již není úniku.

Pomluvy

Jestli existuje nějaké nenapravitelně toxické téma konverzace, pak jsou to rozhodně pomluvy v kanceláři. Ať už mluvíte s kýmkoli, povídání o drbech v profesionálním prostředí nikdy nedopadne dobře. Téměř každý má nějakou historku ze svého života, která může na jinou osobu vrhnout negativní světlo. Tyto historky však do konverzace na úrovni nepatří. Nechte si je tedy například navečer nad sklenku vína, kde bude možná situace vhodnější tomuto choulostivému tématu.

Zdroj článku:
  • Autorský text