Víte, co je lunární kalendář a k čemu ho můžete využít?

Víte, co je lunární kalendář a k čemu ho můžete využít?
Lunární kalendář je kalendář založený na měsíčních cyklech fází Měsíce (synodických měsících, lunacích), na rozdíl od solárních kalendářů, jejichž roční cykly vycházejí pouze přímo ze slunečního roku. Nejčastěji používaný kalendář, gregoriánský kalendář, je solární kalendářní systém, který se původně vyvinul ze systému lunárního kalendáře. 

Lunární a lunisolání kalendář

Čistě lunární kalendář se také odlišuje od lunisolárního kalendáře, jehož lunární měsíce jsou uvedeny do souladu se slunečním rokem prostřednictvím určitého procesu interkalace. Podrobnosti o tom, kdy měsíce začínají, se v jednotlivých kalendářích liší. Některé používají nov, úplněk nebo srpek a jiné podrobné výpočty.

Lunární a lunisolární kalendáře se liší v tom, který den je prvním dnem měsíce. V některých lunisolárních kalendářích, jako je čínský kalendář, je prvním dnem měsíce den, kdy v daném časovém pásmu nastane astronomické novoluní.

V jiných kalendářích, například v některých hinduistických, začíná každý měsíc dnem po úplňku. Další jsou založeny na prvním spatření měsíčního srpku, jako například lunární kalendář Hidžri (a historicky i hebrejský kalendář).

Měsíční fáze a novoluní

Novoluní je opakem úplňku. Když měsíc obíhá kolem země, jeho poloha vůči zemi a slunci se mění a měsíc zdánlivě prochází fázemi. Když se země nachází mezi měsícem a sluncem, vidí lidé na zemi v noci úplněk. Novoluní nastává, když se měsíc nachází mezi sluncem a zemí. Novoluní nastává ve dne, takže ho kvůli slunečnímu jasu nemůžete vidět. Čtvrtměsíc naopak nastává, když měsíc dokončí 25 % své dráhy kolem této planety.

Lunární kalendáře

Protože měsíc oběhne zemi za stejnou dobu, za kterou se jednou otočí, ukazuje zemi vždy stejnou tvář. Proto nikdy neuvidíte jeho odvrácenou stranu. Novoluní nastává každých 29,5 dní. Astronomové nazývají dobu mezi novy synodický měsíc. Všechny lunární kalendáře, které si lidé vytvářejí, zakládají své měsíce na synodickém měsíci, nikoli na měsících, které najdete ve slunečním kalendáři.

Jak je lunární kalendář využíván?

Moderní astrologie samozřejmě využívá jak starověké znalosti, tak nové objevy a technologie. Profesionální astrologové věnují pozornost fázi měsíce, lunárnímu dni, znamení zvěrokruhu, ve kterém se měsíc nachází nebo aspektům, které měsíc vytváří s jinými nebeskými tělesy. 

Jedná se o obrovské množství informací, které je poměrně obtížné najít a uspořádat vlastními silami. Přesto si nenechte ujít příležitost začít žít v harmonii s lunou. Opravdu vás to může učinit mnohem vědomějšími, šťastnějšími a úspěšnějšími ve všech oblastech života.